Hlavní obsah

Havlíček: Blok lze s EU vyjednat, byť EP má jádro za špinavé

Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) je přesvědčen, že se dá s Evropskou unií vyjednat stavba nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany, i když Evropský parlament schválil nařízení, podle kterého patří jaderná energetika mezi špinavé zdroje. Ministr to řekl v nedělním pořadu Partie televize Prima.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Karel Havlíček

Článek

Hospodářské noviny (HN) ve čtvrtek napsaly, že cena nového jaderného zdroje v ČR by se měla pohybovat okolo tří set miliard korun. Chystané evropské opatření by ho však podle odborníků, které list oslovil, mohlo prodražit o jednotky až desítky miliard korun.

„Evropský parlament hodlá omezit výstavbu uhelných, plynových i jaderných elektráren. Bankám, které budou jadernou elektrárnu financovat, EU nařídí, aby na tento projekt měly vyšší rezervy v hotovosti. To povede ke zdražení úvěrů,” uvedly HN.

Bez jaderné energie to nepůjde

Havlíček v neděli uvedl, že budoucnost evropské jaderné energetiky je o velkém boji a lobbingu na úrovni Evropské unie ze strany států, které se bez tohoto druhu energie neobejdou. Kromě Česka jmenoval také Slovensko, Francii nebo skandinávské země. Na společném postupu v záležitosti se podle něj on a premiér Andrej Babiš (ANO) tento týden dohodli v Praze se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim a ministrem hospodářství Peterem Žigou.

„Vláda nemá jinou možnost než se pustit do rozšíření jádra. Pokud někdo vymyslí něco lepšího, nechť s tím přijde. Musíme si to odideologizovat - to není o tom, že bychom si nepřáli třeba více obnovitelných zdrojů, ale to má nějaké geografické předpoklady. Nemůžeme tady prostě dělat větrné elektrárny, jako to dělají v Německu,” dodal Havlíček.

Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR už několik let brzdí nejasnosti o způsobu financování. Babiš loni v listopadu uvedl, že stavbu nového bloku Dukovan by měla zajistit dceřiná firma ČEZ. Stát je připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí, dodal.

Stát chce uzavřít smlouvu s ČEZ

Letos v únoru uvedl, že stát chce kvůli plánované stavbě nového jaderného bloku uzavřít s ČEZ smlouvu. Vládní zmocněnec Jaroslav Míl v březnu řekl, že stát letos uzavře s ČEZ smlouvy dvě. První - rámcová - by podle něj mohla být připravena k podpisu v létě, druhá - řešící první etapu přípravy stavby bloku včetně tendru - do konce roku. Tento týden Babiš uvedl, že optimálním řešením pro stavbu nových bloků v Česku by byly jaderné modulární zdroje menšího výkonu.

Havlíček se v neděli také opětovně vyjádřil k problematice mobilních dat. Podobně jako premiér Babiš označil za aroganci kvalitu zpracovaného materiálu o reálných cenách mobilních dat, který vládě dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Možné vyšší zdanění operátorů, o kterém dříve mluvil premiér, označil za finální řešení, které se dá provést ve chvíli, kdy všechny nástroje a vyjednávání o nižších cenách za data selžou. Trh se podle něj začíná rozpohybovávat, operátoři chtějí jednat. „Jsem bytostně přesvědčený, že během několika měsíců - už z psychologického důvodu - se začnou ceny posouvat níže,” dodal.

Reklama

Související články

Zeman jmenoval nové ministry

Prezident Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě jmenoval Marii Benešovou novou ministryní spravedlnosti, Karla Havlíčka ministrem průmyslu a obchodu...

Výběr článků

Načítám