Hlavní obsah

Volby do europarlamentu: Vede ANO, následuje ODS a Piráti

Novinky, jas

Největší podporu před květnovými evropskými volbami má podle průzkumu CVVM hnutí ANO. Jeho podpora dosahuje 28 procent. ODS preferuje 12 procent a Piráty 10,5 procenta lidí. Podpora komunistů dosahuje 10 procent, ČSSD 8,5 procenta a SPD a koalice TOP 09 a STAN shodně pět procent. V případě KDU-ČSL se preference dostaly na čtyři procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Voličské preference do Evropského parlamentu

Článek

Volební účast CVVM odhaduje na 27 procent oprávněných voličů. Agentura připomněla, že zhruba desetina respondentů, kteří pravděpodobně 24. a 25. května dorazí k volbám, zatím neví, koho volit.

Voličské preference představují rozložení voličských hlasů jednotlivým politickým stranám a hnutím společně s respondenty, kteří sice k volbám s určitou pravděpodobností dorazí, ale ještě nevědí, koho volit. Voličské preference tak nejsou předpovědí výsledků voleb a nelze je přímo srovnávat s reálným volebním výsledkem a ani pomocí nich není možné odhadnout pravděpodobnost vstupu do parlamentu či počet získaných mandátů. Poskytují pouze informaci o rozložení voličské podpory v době sběru dat.

Podle čtvrtiny lidí (24 procent) je důležitá kandidující strana, 28 procent dotázaných považuje za důležité kandidující osobnosti a 43 procent kombinaci obojího. Zbývající respondenti nevědí.

„Co se týče odpovědi na otázku, jaká témata jsou pro voliče při rozhodování důležitější, zdá se, že převládají spíše domácí témata. Ty preferuje přibližně třetina dotázaných (35 procent) nad tématy týkajícími se EU, které upřednostňuje pouze desetina respondentů (10 procent). Pro přibližně polovinu respondentů (49 procent) jsou ovšem důležitá jak domácí témata, tak témata týkající se Evropské unie,” uvedla agentura.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů DO EP

Jako nejdůležitější téma voleb určilo 15 procent lidí otázku běženců a migrace a pět procent problematiku hájení národních zájmů. Podle čtyř procent je klíčová otázka brexitu, otázka životního prostředí a kvality potravin. Oproti tomu 27 procent lidí uvedlo, že se o témata nezajímá, případně neví.

Průzkum proběhl od 30. března do 10. dubna a zapojilo se do něj 618 respondentů, kteří nevyloučili účast u voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám