Hlavní obsah

Na krvavé útoky na Srí Lance reagují politici z Česka a z celého světa

Za šílené, nesmyslné a podlé označili čeští politici nedělní výbuchy v několika kostelech a hotelích na Srí Lance. Rodinám a blízkým obětí vyjadřují upřímnou soustrast, prezident Miloš Zeman jim kondoloval v dopise svému srílanskému protějšku. Odsuzující reakce a projevy účasti vyvolaly útoky také u spousty světových politiků.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Srílanští vojáci před kostelem sv. Antonína v Kolombu

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil zprávy o útocích za neuvěřitelné. Podobně jako další politici poukázal na twitteru na to, že se odehrály během křesťanských svátků. „Šílené a naprosto neakceptovatelné! I když jen na dálku, upřímnou soustrast všem, kteří přišli o někoho blízkého,” uvedl.

Česko je připraveno pomoci, uvedl místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). „S hrůzou jsem si přečetl zprávy o nesmyslných útocích na Srí Lance,” napsal Hamáček. „Upřímnou soustrast blízkým obětí. Jsme připraveni pomoci srílanské straně, pokud nás požádá o spolupráci,” doplnil.

Čechům je k dispozici ambasáda v Dillí a honorární konzulát v Kolombu, napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Útoky nepřežilo podle dosavadních údajů víc než 180 lidí. Češi podle velvyslanectví v Dillí mezi oběťmi nejsou.

Ministr zahraničí odsoudil útoky na nevinné, poukázal na to, že se odehrály o Velikonoční neděli, která je největším křesťanským svátkem. „Vyjadřuji soustrast pozůstalým a zraněným přeji brzké uzdravení. Českým občanům jsme k dispozici prostřednictvím naší ambasády v Dillí a honorárního konzulátu v Kolombu,” uvedl.

Zeman vyjádřil opovržení

Prezident Miloš Zeman v kondolenčním dopisu prezidentovi Maithripalovi Sirisenovi vyjádřil opovržení nad strůjci útoků. „Tyto činy jsou o to odpornější, že cíleně a zákeřně mířily proti těm, kteří si dnes připomínají nový začátek symbolizovaný v zmrtvýchvstání Ježíše Krista,” napsal. „Dovolte mi, abych jménem svým i jménem českého národa Vašim prostřednictvím předal nejhlubší kondolenci především rodinám a blízkým obětí,” uvedl v dopisu, jehož text zveřejnil na facebooku Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Útoky na kostely a hotely na Srí Lance v době křesťanských svátků jsou podlým a odporným projevem zla terorismu, napsal předseda ODS Petr Fiala. „Modlím se za nevinné oběti a jejich blízké,” dodal.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný je útoky zděšen, napsal. „Velikonoční poselství je o síle naděje a pokoje, NE o smrti a násilí! Modlím se za všechny zasažené, za jejich blízké,” uvedl. Lidovecký poslanec Marian Jurečka útoky označil za barbarské. „Bohužel ve světě jsou v posledních letech křesťané nejvíce pronásledovanou skupinou,” doplnil.

„Hrůza a smutek”, reagují světoví politici

Krvavé útoky na Srí Lance vyvolaly odsuzující reakce a projevy účasti také řady světových politiků.

„Byla to hrůza a smutek, když jsem slyšel, že bombové útoky na Srí Lance stály životy tolika lidí,” napsal na twitteru předseda Evropské unie Jean-Claude Juncker. Projevil zároveň účast rodinám obětí, které „se sešly k mírumilovným modlitbám nebo přijeli navštívit tuto krásnou zemi”. Dal také najevo připravenost poskytnout pomoc.

Za „opravdu děsivé” označila „akty násilí” proti kostelům a hotelům na Srí Lance britská premiérka Theresa Mayová. „Musíme stát při sobě, abychom zajistili, že nikdo nebude muset vyznávat svou víru ve strachu,” zdůraznila a vyjádřila rodinám obětí hlubokou účast.

Ruský prezident Vladimír Putin poslal svému srílanskému protějšku soustrastný telegram, v němž potvrdil, že Rusko „bylo a nadále zůstává... spolehlivým partnerem v boji proti mezinárodnímu terorismu”. Vyjádřil zároveň očekávání, že „vykonavatelé a objednavatelé tak krutého a cynického zločinu, spáchaného při vyvrcholení velikonočních oslav, budou potrestáni”.

Srílanskému prezidentovi kondoloval i německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Německo stojí na straně Srí Lanky „v odhodlání postavit se proti nelidskému teroru”, napsal ve svém telegramu. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert na twitteru zdůraznil, že „terorismus, náboženská nenávist a netolerance nesmějí zvítězit”.

„Ostře odsuzuji hrůzné výbuchy na Srí Lance. V našem regionu není místa pro takové barbarství. Indie je solidární s lidem Srí Lanky. V duchu jsem s rodinami pozůstalých a modlím se za zraněné,” napsal na twitteru indický premiér Naréndra Módí. Stejně rozhodně odsuzující stanovisko zaujal i prezident Rám Náth Kóvind, podle kterého „takovéto nesmyslné násilí namířené proti nevinným lidem nemá místo v civilizované společnosti”.

„Devastující a hrůzné” teroristické útoky na nevinné lidi ve srílanských kostelích a hotelech odsoudil na twitteru i předseda australské vlády Scott Morrison. Zároveň zveřejnil telefonní číslo, na kterém se mohou australští občané ptát na své blízké, kteří jsou na Srí Lance.

„Všichni jsme boží děti. Útok na některé z náboženství je útokem na nás všechny,” uvedl izraelský prezident Reuven Rivlin, který události na Srí Lance označil za „ohavný zločin”.

Reklama

Výběr článků

Načítám