Hlavní obsah

Žádné formality, exekuce má pokračovat, vzkázali Altnerovi dědicové Hamáčkovi

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dědicové zesnulého právníka Zdeňka Altnera se ohradili proti úternímu vyjádření předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Podle Patrika Altnera a Veroniky Altnerové by měla exekuce, která začala už v roce 2016, pokračovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Ústavní soud (ÚS) vyhověl Altnerovým dědicům a zrušil odklad vykonatelnosti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD zaplatit 338 milionů.

„Jsme rádi, že ÚS se takto vyslovil a stvrdil, že ČSSD nehradí třetí rok pravomocně přiznané pohledávky na základě takovéhoto neústavního postupu. Nešlo o žádné formality, jak se dnes snaží ČSSD tvrdit, ale o zásadní porušení základních zásad řízení o jejich dovolání,“ napsali dědicové Novinkám.

„Očekáváme, že po dnešním rozhodnutí Ústavního soudu ČR bude v exekuci pokračováno,“ dodali Altnerovi. Reagovali tak na úterní výroky šéfa ČSSD Hamáčka, který řekl, že rozhodnutí bylo zrušeno pro formální nedostatky. Podle Hamáčka exekuce nehrozí.

Rozhodnutím ÚS se znovu plně aktivovalo předchozí pravomocné rozhodnutí pražských soudů o povinnosti sociální demokracie peníze zaplatit.

Do hry ale může opět vstoupit NS, který po zohlednění výhrad ÚS může znovu rozhodnout o odkladném účinku, nebo v dohledné době vynést definitivní verdikt o dovolání, které ČSSD podala proti povinnosti platit požadovanou částku.

Reklama

Související články

Soud o 338 milionů od ČSSD se přiblížil

Okruh dědiců po zesnulém právníkovi Zdeňku Altnerovi, kterému podle Městského soudu v Praze měla ČSSD vyplatit 338 milionů korun, už je jasný. U Nejvyššího...

Výběr článků

Načítám