Hlavní obsah

Adept na ministra Kremlík je podepsaný pod kontroverzní smlouvou na dopravě

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vladimír Kremlík, kterého si za nového ministra dopravy vybral premiér Andrej Babiš (ANO), je podepsaný pod kontroverzní rámcovou smlouvou stejného resortu s advokátními kancelářemi z roku 2007 za půl miliardy korun. Kremlík tehdy na ministerstvu dopravy působil jako šéf právního úseku.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Kremlík

Článek

Pod smlouvou za právní služby za půl miliardy korun je podepsaný Kremlík, ministerstvu tehdy šéfoval Aleš Řebíček z ODS. Nejvyšší kontrolní úřad ve smlouvě našel několik pochybení, označil ji za nevýhodnou pro stát.

Ministerstvo mělo za některé právní služby platit až 4800 korun za hodinu. Hospodářské noviny podotýkají, že takové úkony by ale zvládli právníci ministerstva dopravy či dalších státních organizací.

Konkrétně šlo o kontrakt se čtyřmi advokátními kancelářemi Weil, Gotshal & Manges, Jansta, Kostka & spol. a Kříž a Bělina a Daniel Volopich. Na spornou smlouvu upozornily Hospodářské noviny, Novinky ji mají k dispozici.

Rok po podpisu smlouvy navíc Kremlík zamířil do advokátní kanceláře Daniela Volopicha. Právě Volopich byl jedním z těch, kteří získali zakázku na právní služby.

Kremlík: Soutěž byla transparentní

Kremlík ale jakékoliv pochybení odmítá. „Pokud jde o útoky vůči mé osobě, pan prezident mi na to řekl: Na to si, nový budoucí ministře, budete muset zvykat,“ řekl Kremlík po pondělní schůzce v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Serveru Aktuálně sdělil, že vše proběhlo podle zákona o veřejných zakázkách.

Novinkám Kremlík napsal, že rámcová smlouva za právní služby byla uzavřena na základě rozhodnutí tehdejšího ministra dopravy. „Soutěž byla zcela transparentní a proces uzavření smlouvy také. Předmětem kritiky jsou naopak prováděcí smlouvy, na jejichž uzavření jsem se nepodílel, neboť jsem byl z ministerstva dopravy ministrem Řebíčkem vyhozen,” reagoval Kremlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám