Hlavní obsah

Do banky na Václavském náměstí přišly demonstrativně kojit pouze čtyři maminky

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí dopoledne měly přijít matky demonstrativně nakojit své děti do poboček Raiffeisenbank po celé republice kvůli nedávnému incidentu jedné z matek v pražském paláci Astra, kde ochranka nařídila kojící ženě, aby se zahalila, nebo ji nechá vyvést. Na akci se ale nakonec sešlo víc novinářů než matek.

Foto: Novinky

Do banky přišly kojit dohromady čtyři maminky.

Článek

Ženy se před pražským palácem Astra začaly scházet už před jedenáctou hodinou. Nicméně byly v menšině, protože na místo dorazily i desítky novinářů. Organizátorka akce Kateřina Olivová doufala, že přijde alespoň deset žen. „I tak je ale dobře, že přišel vůbec někdo, jakákoliv podpora je důležitá,“ uvedla.

„Dočetla jsem se na internetu, co se paní Lucii stalo, že byla v podstatě vyhozena z pobočky, protože kojila své dítě. A to mi přijde absolutně nevhodné, nepřípustné, tak jsem přišla akci podpořit,“ řekla jedna ze čtyř matek. Na dotaz, zda hodlá na protest skutečně v bance kojit, odvětila, že pokud se její dítě bude dožadovat jídla, tak samozřejmě ano.

Okolo půl dvanácté vešly matky do vstupní haly pobočky, kde se usadily na postranní lavičky. Některé začaly i kojit, ale děti neměly asi zrovna hlad, tudíž šlo spíše o demonstrativní akt.

Foto: Novinky

Organizátorka akce s mluvčí banky se shodly, že happening proběhl bez problémů.

Organizátorka Olivová byla mediálním zájmem nadšená, podobnou akci už jednou totiž organizovala. Pointa happeningů podle ní je, aby se konečně zlepšil pohled na maminky a jejich děti ve veřejném prostoru.

„Jsme rádi, že akce proběhla v klidu, na čemž jsme se shodly i s organizátorkou paní Olivovou. Raiffeisenbank bude i nadále vstřícná ke všem maminkám, klientkám, které přijdou na jakoukoliv naši pobočku i se svými dětmi,“ řekla Novinkám mluvčí banky Petra Kopecká.

Anketa

Vadí vám ženy kojící na veřejnosti?
Ano
60,7 %
Ne
39,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7644 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám