Hlavní obsah

Semináře ve Sněmovně: byznys i prestiž

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Pořádání různých seminářů a konferencí v prostorách Sněmovny začalo zavánět výnosným byznysem. Alespoň pro organizátory podobných akcí, kterým stačí oslovit konkrétního poslance, jenž přebere nad debatou záštitu, a je vystaráno.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál sněmovny. Ilustrační foto

Článek

K dispozici dostane zdarma prestižní prostory dolní parlamentní komory, k tomu veškerý servis včetně ozvučení, které v komerčních prostorách stojí tisíce až desetitisíce korun. Právě tomu se rozhodli minulý měsíc učinit částečnou přítrž členové komise pro práci Sněmovny, kteří se shodli na jasných pravidlech.

Za akce pořádané v objektech Sněmovny nově nelze vybírat vstupné ani jakékoli účastnické poplatky. A poslanci, kteří chtějí převzít nad těmito akcemi záštitu, budou potřebovat písemný souhlas předsedy výboru, komise nebo poslanecké frakce. Pravidla platí od začátku dubna.

Ve Sněmovně se nemohou konat akce, na kterých někdo vydělává peníze
šéf poslanecké frakce soc. dem. Jan Chvojka

„Není možné, aby se z prostor Sněmovny dělaly komerční prostory,“ řekl Právu předseda komise Pavel Kováčik (KSČM). Pokud by totiž podobné akce svolávali pořadatelé právě v komerčních prostorách, zaplatili by statisíce korun.

Kováčik poznamenal, že takové akce nadměrně zatěžují jak sněmovní zaměstnance, tak policejní ochrannou službu. „Desítky až stovky účastníků podobných akcí mohou znamenat určité bezpečnostní riziko,“ dodal Kováčik. Návštěvníci jsou sice podrobeni při vstupu důkladné prohlídce, nicméně po prostorách Sněmovny se mohou i přes upozornění pohybovat nekontrolovaně.

„Ve Sněmovně se nemohou konat akce, na kterých někdo vydělává peníze,“ souhlasí další člen komise, šéf poslanecké frakce soc. dem. Jan Chvojka. „Takovéto jednání, kdy se zneužívají reprezentativní prostory Sněmovny či její aparát, je nemorální a absolutně nepřijatelné,“ řekl Právu.

Politici nemají zájem

Jeden příklad za všechny: v lednu se v reprezentativních prostorách konal dvoudenní seminář „Jeruzalém a budoucnost dvoustátního řešení“, pořádaný Institutem Williama Wilberforce České republiky ve spolupráci s Haagskou iniciativou pro mezinárodní spolupráci. Účastnický poplatek činil podle dostupných informací přes 100 eur (2500 korun).

Počet obdobných akcí i bez vybírání „vstupného“ přitom není malý. Podle sdělení tiskového odboru Sněmovny jich bylo jen za minulý rok 209. Nejvíc přitom právě pod záštitou jednotlivých poslanců, a to celkem 70. Další pořádaly výbory, komise a poslanecké frakce.

Jenže zkušenosti napovídají, že mezi poslanci je o semináře a konference minimální zájem. Bez ohledu na fakt, jestli jde o témata týkající se právě projednávaných zákonů, nebo obecných problémů.

Politici se nechtějí konkrétně k záštitám nad akcemi příliš vyjadřovat. Anonymně někteří připouštějí, že často při jejich pořádání hrají roli známí nebo třeba i asistenti.

Záštita pro kámoše

„Poslance to moc nezajímá, vezmou záštitu, protože je o to nějaký kámoš požádá,“ popsal praxi jeden z politiků. Jiný poznamenal, že podobné akce mohou být pro některé kolegy výhodné v tom, že sice jsou neviditelní, ale mohou si aspoň takto udělat čárku.

Jejich slova nepřímo potvrdila i na poslední chvíli zrušená mezinárodní konference na téma „Rodina a její práva v 21. století“, nad kterou převzali záštitu poslanec ANO Milan Pour a nestranická senátorka Jitka Chalánková. [celá zpráva]

Vystoupit na ní měl i britský krajně pravicový aktivista Tommy Robinson, kvůli kterému nakonec Pour akci zrušil. Vyšlo najevo, že vybírání řečníků nebylo na něm, informace o nich si nijak nezjišťoval a nechal to na jiných.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Aktivista Stephen Yaxley-Lennon, který si nechává říkat Tommy Robinson, na probrexitové demonstraci v Londýně.

Pro ilustraci: před dvěma týdny bylo v prostorách Sněmovny naplánováno sedm seminářů. Třeba semináře týkajícího se tchajwanské a lotyšské zkušenosti pro českou kybernetickou bezpečnost se účastnily desítky zájemců. Mezi nimi šéf think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda, ředitel Občanského institutu Roman Joch, poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí Oldřich Kužílek či spolupracovnice americké ambasády.

A zájem poslanců? Téměř nulový. Přítomen byl na části akce jen šéf lidoveckého klubu a předseda podvýboru pro obrannou, kybernetickou a bezpečnostní politiku a strategické koncepce ČR Jan Bartošek, který přednesl úvodní slovo. Právě on převzal nad debatou záštitu. Organizátoři: think-tank Evropské hodnoty a Institut pro křesťansko-demokratickou politiku.

Další akci chystají během příštích týdnů okamurovci, kteří v kampani před květnovými eurovolbami počítají s účastí Marine Le Penové, která přes protesty mnohých politiků už do dolní komory v minulosti zavítala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám