Hlavní obsah

Zeman přijal chorvatskou prezidentku Kitarovičovou, zapálit si nedovolil

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Pražském hradě přijal chorvatskou prezidentku Kolindu Grabarovou Kitarovičovou. Jednali například o důležitosti rovnoprávných vztahů s Čínou, negativních dopadech brexitu i o turistice. Český prezident rovněž přiznal, že Kitarovičová je jediným politikem, v jehož přítomnosti se neodvažuje kouřit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě chorvatskou prezidentku Kolindu Grabarovou Kitarovicovou.

Článek

Jedním z témat, která politici probírali, byly vztahy s Čínou. „Ani jedna strana nemá zájem na tom sdílet jakousi špionománii nebo hysterii, která se projevuje například v kauze počítačové firmy Huawei a podobně,” řekl ve čtvrtek po jednání s chorvatskou hlavou státu Zeman.

Ten patří k horlivým zastáncům rozvoje vztahů s Čínou, kam se na konci dubna opět vydá – za dobu své funkce už pošesté.

Před výrobky čínských firem Huawei a ZTE v prosinci varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle úřadu mohou představovat bezpečnostní riziko – podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury, případně významných informačních systémů. Huawei tvrdí, že pro varování neexistují důkazy.

Summit v Dubrovníku
V chorvatském Dubrovníku ve čtvrtek začne dvoudenní setkání vedoucích představitelů zemí střední a východní Evropy a Číny. Už osmý summit ve formátu 16 + 1 se bude věnovat zejména spolupráci v obchodu a investicích, infrastruktuře, dopravě a logistice, energetice, průmyslu, kultuře, vzdělání a cestovním ruchu. Česko bude zastupovat premiér Andrej Babiš, který bude ještě před večeří jednat se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem.

Řeč přišla i na odchod Velké Británie z EU. Podle Zemana je brexit neštěstí pro EU i Británii, není však stoupencem okamžitého opakování referenda.

Podle Kitarovičové by bylo nejlepší, kdyby rozhodnutí o odchodu Británie z EU nikdy nenastalo, respektuje však postoj britských obyvatel a doufá v to, že odchod bude upraven dohodou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě chorvatskou prezidentku Kolindu Grabarovou Kitarovičovou.

Český prezident ocenil, že za posledních pět let vzrostla obchodní výměna mezi ČR a Chorvatskem o 50 procent, a také to, že téměř milion českých turistů každoročně Chorvatsko navštěvuje.

Kitarovičová závěrečnou část svého projevu přečetla v češtině a poděkovala v ní Čechům mimo jiné za to, že Chorvatsko berou jako destinaci pro dovolené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám