Hlavní obsah

Vážná onemocnění berou Češi na lehkou váhu

Právo, cie, svj

Téměř polovina Čechů nemá žádný záložní plán pro případ, že se stanou invalidy. Vyplynulo to z průzkumu pojišťovny Kooperativa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Až 60 procent dotázaných se domnívá, že hlavními příčinami invalidity jsou následky úrazu či nehod, polovina si mys­lí, že jim nemohoucnost způsobí dopravní nehoda. K tomu však dochází ve čtyřech procentech, za ostatními případy jsou závažná onemocnění.

„Když se podíváme na rok 2017, z celkově vyplácených 424 tisíc invalidních důchodů byl jen v 19 tisících případů příčinou invalidní úraz. Drtivá většina invalidit vzniká následkem nemoci,“ konstatoval Filip Král, člen představenstva zodpovědný v Kooperativě za produktovou nabídku.

Počáteční náklady i přes milion

Když se člověk stane invalidním, počáteční náklady na úpravu bydlení nebo automobilu, případně na nákup invalidního vozíku lehce přesáhnou 800 tisíc korun, poukázala Kooperativa. Podle Davida Lukeše z Centra Paraple dokonce částka převyšuje milion. Přitom čistý příjem v případě přiznání invalidity se sníží v průměru o 6500 korun a přiznáním invalidního důchodu dojde i k růstu životních nákladů, kdy vzrostou pravidelné platby za léky, asistenty nebo lázeňské pobyty a další léčebné procedury.

Jak upozornil generální ředitel Kooperativy Martin Diviš, v rodinách bývá hlavní živitel často pojištěný pro případ smrti, přičemž riziko invalidity se opomíjí. Trvalé následky živitele však mohou mít na finanční situaci mnohem fatálnější dopad než jeho smrt.

Na druhé straně je pro mnoho rodin obtížné najít každý měsíc v peněženkách stokoruny až tisícikoruny, aby mohli životní pojištění mít. Průzkum ale ukázal, že čtvrtina respondentů by jeho pořízení v případě výhodné nabídky zvažovala.

„Našim poradcům doporučujeme, aby klientům vysvětlovali a nabízeli zejména pojištění pro vážné situace, tedy závažná onemocnění, invaliditu, úmrtí živitele rodiny, případně dlouhodobé pracovní neschopnosti,“ dodal Král.

Kolik co zhruba stojí
Koupě elektrického vozíku90 000 až 120 000 Kč
Bezbariérová úprava koupelny200 000 Kč
Bezbariérová úprava kuchyně120 000 Kč
Výtahová plošina200 000 Kč
Léky1000 Kč za měsíc
Lázně20 000 až 30 000 Kč
Zaplacení asistence100 až 130 Kč za hodinu
Zdroj: Kooperativa

Reklama

Výběr článků

Načítám