Hlavní obsah

Barokní zámek v Brandýse nad Orlicí je na prodej. Prohlédněte si ho z ptačí perspektivy

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Brandýs nad Orlicí

Nenašlo se pro něj využití, a tak kulturní památku v Brandýse nad Orlicí posílá stát do první držby pro veřejnost. Zámeček, který byl postaven v letech 1781 až 1783, je nabízen k dražbě i s rozlehlou zahradou. Počáteční cena začíná na osmi milionech korun. Novinky.cz ve videoreportáži přinášejí záběry zámku z ptačí perspektivy.

Barokní zámek v Brandýse nad Orlicí je na prodej. Prohlédněte si ho z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Zámek v Brandýse nad Orlicí byl postaven v roce 1783 stavitelem Tůmou pro významnou šlechtickou rodinu Trautmannsdorfů v místech někdejšího kláštera jednoty bratrské, v němž pobýval i Jan Amos Komenský. Současná podoba zámku pochází z roku 1914, kdy byl přestavěn pro rodinu Fischerových, po roce 1945 byla stavba zestátněna. Poté zde sídlila střední škola a výchovný ústav pro dívky.

„V roce 2013 zde došlo k propadu štukového stropu a výchovný ústav se musel přemístit jinam. V roce 2017 převzal tuto nemovitost náš úřad jako nepotřebnou. Samozřejmě ji v souladu se zákonem nabídl dalším státním organizacím, nicméně nikdo neprojevil zájem, ani ministerstvo kultury. Proto bylo přistoupeno k nabídce veřejnosti prostřednictvím dražby,“ sdělil Novinkám mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Andrej Bančanský.

Mezi zajímavé dochované historické prvky zámku podle něj patří mimo jiné textilní strop a intarzované dveře v prvním patře či kovové prvky na zábradlí. Zámek je zajímavý i zdobeným balkonem podpíraným sochami.

Foto: Novinky

V budově se dochovalo několik dobových prvků.

Budoucího majitele podle Bančanského čeká rekonstrukce propadlého štukového stropu. Škody po povodni z roku 1997 byly opraveny a nyní je zámek chráněn protipovodňovým valem. Protože je ale stavba kulturní památkou, bude se muset nový majitel dohodnout s památkáři na případných úpravách nebo zamýšlených změnách v objektu.

Vyvolávací cena osm milionů

Veřejná dražba bude probíhat 9. dubna. Zámek o rozloze přibližně 700 m² a přilehlý pozemek o rozloze 6000 m² má vyvolávací cenu osm milionů korun.

„Nejnižší možný příhoz je 200 tisíc a zájemci musí složit jistinu 400 tisíc korun,“ dodal Bančanský s tím, že pokud se zámeček neprodá, bude následovat další nabídka veřejnosti v dalším kole.

Foto: Novinky

Zámek se prodává i s přilehlými pozemky.

Reklama

Výběr článků

Načítám