Hlavní obsah

Modré trojúhelníky mají stromy, ve kterých hnízdí ptáci

Právo, Ludmila Žlábková

Modré trojúhelníky, namalované na kmenech vzrostlých stromů, které se objevily v lesích na Křivoklátsku v okolí Lužné a Nižboru, nejsou dílem vandalů. Stromy jimi označují sami lesníci. Označují jimi stromy s dutinami, ve kterých hnízdí ptáci, vysvětlila mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová.

Foto: Lesy ČR

Strom označený modrým trojúhelníkem

Článek

„Abychom zachovali hnízdiště, značíme doupné stromy s přirozenými dutinami nebo s těmi, které vytvářejí datlovití ptáci. Modrý trojúhelník je asi 130 centimetrů nad zemí i na stromech, v nichž se dutina teprve začíná tvořit, nebo na kterých hnízdí větší a vzácnější druhy ptáků,“ doplnil ji Radek Adam, lesní správce z Křivoklátu.

Zvláště chráněný je podle něho holub doupňák, sýc rousný, kulíšek nejmenší, žluna šedá nebo strakapoud prostřední.

„Čím je kmen silnější, značek je více, aby byl strom v porostu ze všech stran snadno identifikovatelný. Pokud tyto dřeviny nejsou nebezpečné, netěžíme je a dřevo necháme přirozeně rozpadnout,“ pokračoval správce.

Foto: Lesy ČR

Modré trojúhelníky informují těžaře, aby strom nekáceli, neboť v něm žijí ptáci.

Během desetileté spolupráce lesníků s Rakovnickým ornitologickým spolkem Fénix se jen na Křivoklátsku označilo 763 stromů, z toho 663 doupných, 56 významných, 26 stromů s hnízdy dravců nebo čápa černého a 18 odumřelých.

Největší otvory patří datlům

Velikost dutiny se rozlišuje podle vletového otvoru. Největší je datlí. Má zpravidla oválný otvor široký osm centimetrů a vysoký jedenáct. Žluní dutina má nejčastěji kruhový tvar o průměru pět až sedm centimetrů. Nejmenší dutiny s průměrem vletového otvoru tři a půl až pět centimetrů jsou obvykle strakapoudí. Řada dutin je ale také přirozených.

Lesníci s ornitology na Křivoklátsku také zjišťují obsazenost ptačích budek, loni to bylo 75 procent ze 472 kontrolovaných budek. Jejich nejčastějšími obyvateli bývají různé druhy sýkor nebo chráněný lejsek bělokrký. V budkách se ale často usídlí i další živočichové včetně drobných hlodavců.

Budky pro všechny druhy ptáků vyrábějí také LČR, ročně asi tři až čtyři tisíce. Během dvacetileté praxe se jich dostalo do přírody asi 67 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám