Hlavní obsah

Armáda přidává manévry v cizině

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda rozšiřuje svou účast na cvičeních se zahraničními partnery. Napovídá tomu fakt, že krátce poté, co v lednu poslanci vzali na vědomí plán účasti ozbrojených sil Česka na vojenských cvičeních mimo republiku i doma na letošek, ministerstvo obrany už chystá doplněk dokumentu.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Minometná jednotka českých vojáků na cvičení NATO v Lotyšsku (archivní foto)

Článek

K dvěma stovkám cvičení má podle zjištění Práva nově přibýt další dvacítka manévrů v zahraničí a pět cvičení v domácím prostředí, kterých se účastní spojenecké armády.

Vedle již schválených cvičení, jako třeba ve Švédsku, kam před dvěma týdny odletěla sedmdesátka českých vojáků se čtyřmi gripeny a třemi L-159 na nácvik létání v nízkých výškách, nově přibudou například společné manévry se Slováky.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Startující dvoumístná L-159 Alca

Dvě stovky českých příslušníků pozemních sil mají procvičit boj v budově a v zastavěné oblasti před výjezdem do zahraničních misí.

V parlamentu by neměl být problém. „Vojenská zahraniční cvičení, zvláště ta spojenecká, jsou klíčová pro přípravu naší armády pro obranu ČR i pro nasazení v zahraničních operacích,“ řekla Právu šéfka výboru pro obranu Jana Černochová (ODS). „Pokud jde o cvičení, panovala i ve výboru pro obranu vždy jednota,“ podotkl pro Právo i místopředseda výboru Alexander Černý (KSČM). „Nehráli jsme na koalici a opozici jen proto, že jde o naťáckou akci,“ dodal.

Poslanci budou rozhodovat i o spolupráci Čechů a Slováků při obraně vzdušného prostoru, který posvětila Babišova vláda.

Gripeny i migy

Ačkoli ochranu vzdušného prostoru evropských států ­NATO zajišťuje Integrovaný systém protivzdušné a protiraketové obrany NATO, Češi a Slováci se chtějí pojistit proti civilním narušitelům s možným teroristickým záměrem.

Z každé strany bude vyčleněno deset pilotů a dvě stíhačky. Češi mají 14 gripenů a Slováci 12 strojů MiG-29, které nahradí americkými F-16. Stíhačky mají startovat z mateřských základen, přičemž náklady a případné škody bude vždy hradit žádající strana. „O takovou spolupráci usilujeme řadu let,“ řekl Černý. Přivítal by kooperaci i v dalších oblastech jako ve Skandinávii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám