Hlavní obsah

Babiš u Zemana. Smráká se nad Novákovou?

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) by mohla předčasně odejít z Babišova kabinetu. Napovídala by tomu blesková návštěva Andreje Babiše u prezidenta Miloše Zemana, u kterého mohl premiér sondovat, zda by byl svolný k odvolání Novákové.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO)

Článek

Její úřad nedávno vyhověl čínskému velvyslanci, který požádal reprezentanty Tchaj-wanu, aby odešli ze setkání zahraničních investorů s ministerstvem průmyslu.

Zeman se přitom chystá koncem dubna do Číny a odchod ministryně „za trest“ by v této souvislosti mohl vnímat negativně.

Babiš kauzu, v níž opozice žádá hlavu Novákové, v pondělí poněkud zlehčoval, ale ani jasně neodpověděl na otázky, zda má jeho podporu.

„Evidentně nezafungoval protokol, paní ministryně si to asi nepohlídala. Někdo tu selhal a paní ministryně musí vysvětlit, kdo selhal,“ řekl Babiš ještě před schůzkou se Zemanem. Řekl také, že práci ministrů nebude veřejně hodnotit.

„Pokud budou nějaké změny, oznámím je panu prezidentovi,“ napínal odpoledne Babiš novináře. Novákovou by mohl vystřídat místopředseda Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, napsalo nedávno Právo a v pondělí i MF Dnes.

Nováková se v pondělí hájila, že pozváni byli pouze členové diplomatického sboru, zástupci Tchaj-wanu tak na setkání být neměli a ministryně o jejich přítomnosti předem vůbec nevěděla.

„Nepředpokládala jsem, že by tam byl někdo mimo diplomatický sbor. Nevěděla jsem, že moji lidé akceptovali, že tam přišli i jiní. Jsem přesvědčená, že jsem žádnou chybu neudělala, a není to důvod, abych odstoupila,“ řekla Nováková.

Podle ní pochybila ministerská sekce zahraničního obchodu. „Řekla jsem panu náměstkovi, aby udělal vše potřebné, aby nevznikl konflikt. Náměstek se dohodl se zástupci Tchaj-wanu, že odejdou,“ sdělila. „Jestli se pan premiér rozhodne mě odvolat, je to záležitost jeho a pana prezidenta,“ dodala ministryně.

Hamáček se ministryně zastal

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček se Novákové zastal, i podle něj pochybil ministerský protokol. „Kdyby se protokol poradil, taková věc by se nestala,“ řekl.

Příště by se podle něj mělo MPO obrátit na ministerstvo zahraničí, aby oba úřady prodiskutovaly všechny náležitosti chystané akce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na schůzi vlády

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který je nyní služebně v zahraničí, chce po Novákové vysvětlení. Na to Babiš řekl, že tato věc přísluší premiérovi a ne Petříčkovi.

Tchaj-wan nemá v ČR velvyslanectví, ale hospodářskou a kulturní kancelář. Její ředitel Chung-I Wang je ale podle serveru Hlidacipes.org považován za člena diplomatického sboru a je běžně zván například na jednání s ministerstvem zahraničí.

Čínský velvyslanec podle webu o odchod zástupce Tchaj-wanu požádal s tím, že je to v zájmu České republiky, respektive v zájmu hladké cesty prezidenta Zemana do Číny naplánované na 24. až 28. dubna.

Česká vláda dlouhodobě uznává politiku jednotné Číny k nelibosti lidskoprávních organizací.

Před třemi lety byli terčem kritiky i pražští zastupitelé, kteří na jednání magistrátu prosadili text dohody uznávající Tchaj-wan jako nedílnou součást Číny. Pro usnesení hlasovali i zastupitelé opoziční ODS, za což je tehdy kritizovala TOP 09.

„Politika jednotné Číny byla a je součástí české zahraniční politiky od jejího počátku, bez ohledu na to, zda se ministr zahraničí jmenoval Karel Schwarzenberg či Luboš Zaorálek,“ řekl tehdy šéf ODS Petr Fiala.

Ťok: Odchod? Je to apríl

Podle některých spekulací se židle kýve i pod ministrem dopravy Danem Ťokem. Ten však označil včerejší informace MF Dnes o svém konci za aprílový žert. „Kauzu nechci komentovat, aprílové žerty se nehodí,“ napsal Ťok. Podle deníku odejde během pár týdnů na vlastní žádost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám