Hlavní obsah

Nováková čelí kritice za schůzku, z níž kvůli Číně vykázali zástupce Tchaj-wanu

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) čelí kritice za středeční událost, kdy resort vykázal ze schůzky zástupce Tchaj-wanu, protože měl s jeho účastí problém čínský velvyslanec. Kritika zaznívá z opozice i z koaliční ČSSD. Záležitost se chystá s Novákovou probrat ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Článek

Senátoři z klubu Starostů, který je jednou ze dvou nejsilnějších frakcí v horní komoře, v prohlášení dokonce žádají odvolání Novákové z funkce ministryně.

„Její zákrok, iniciovaný čínským velvyslancem, je hrubým porušením suverenity české zahraniční politiky. Paní ministryně tím také znevážila a ohrozila ekonomické zájmy České republiky a i obchodní vztahy s Tchaj-wanem,“ uvedli.

Vláda by podle nich měla toto jednání ministryně odsoudit s náležitou omluvou.

S kritikou přišel i exministr zahraničí a předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD). Postup ministerstva průmyslu by mohl podle něj znamenat nebezpečný precedens.

Za nešťastnou označil Zaorálek formulaci v následném prohlášení Novákové o tom, že Česko uznává politiku jednotné Číny. Jde podle něj o to, co tím kdo myslí.

„Vždy jsme zdůrazňovali, že se jedná o naši politiku jedné Číny, to znamená ne čínskou,“ zdůraznil. Postoj znamená podle něj i to, že Česko rozvíjí spolupráci s Tchaj-wanem.

Zaorálek poznamenal, že „ustupovat od něčeho, co se celá léta praktikovalo, je chyba,“ přičemž poukázal na to, že se podobných setkání v minulosti zástupce Tchaj-wanu účastnil.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce záležitost s Novákovou probrat, uvedl Černínský palác. Zaorálka prý šéf diplomacie ujistil, že Česko se nehodlá nechat Čínou tlačit a dohodnuté principy pro vzájemná jednání platí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Na zádrhel při středeční schůzce na ministerstvu upozornil server Hlidacipes.org. Podle něj čínský velvyslanec o odchod požádal s tím, že je to v zájmu České republiky, respektive v zájmu hladké cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny, jež je naplánována na 24. až 28. dubna.

Ministerstvo problém v prohlášení potvrdilo, ale o Zemanově cestě se nezmínilo. Uvedlo, že šlo o setkání se členy diplomatického sboru, které každoročně připravuje sekce zahraničního obchodu MPO vedená náměstkem Vladimírem Bärtlem. Nováková na setkání přednesla projev ve prospěch ekonomické diplomacie a českých firem exportujících na zahraniční trhy.

„Setkání se zúčastnili také členové Ekonomické a kulturní kanceláře Tchaj-wanu, kteří se ho účastní již 19 let. Proti jejich přítomnosti se na akci ohradili zástupci Čínské lidové republiky. Ministryně Marta Nováková se setkala s reprezentanty kanceláře Tchaj-wanu a v zájmu zabránění diplomatickému konfliktu je prostřednictvím náměstka Bärtla požádala, aby setkání opustili. Vzhledem k tomu, že akce byla určena pro diplomaty, kterými členové Ekonomické a kulturní kanceláře Tchaj-wanu nejsou, tchajwanští zástupci následně vyslyšeli žádost paní ministryně. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR tato situace velice mrzí,“ uvedl resort v prohlášení.

„Jsem ráda, že se podařilo zabránit diplomatické roztržce. Česká republika uznává politiku jednotné Číny, která je také v souladu se zahraniční politikou EU a Severoatlantické aliance,“ podotkla Nováková.

Čína ani Tchaj-wan nejsou pro Česko zanedbatelní obchodní partneři. Podle údajů agentury CzechTrade dosahovala obchodní výměna mezi ČR a Tchaj-wanem v roce 2017 29,471 miliardy korun. Na tomto čísle se podílí vývoz 5,464 miliardy korun a dovoz 24,006 miliardy korun.

Objem obchodu mezi Českem a Čínskou lidovou republikou dosahoval ve stejném roce 531,292 miliardy korun. Na tomto čísle se podílel vývoz 56,233 miliardy korun a dovoz 475,06 miliardy korun.

Pokud jde o aktivní investice z těchto zemí v Česku, v roce 2017 podle ČNB v čínském případě dosahoval 17,72 miliardy korun a v tchajwanském 5,94 miliardy korun.

Kauza Huawei

Rozruch a otázky kolem diplomatických standardů při jednáních se zástupci Číny vzbudila na konci loňského roku schůzka premiéra Andreje Babiše s čínským velvyslancem. Na ní řešili varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost před potenciálními riziky spojenými s čínskými firmami Huawei a ZTE.

Čínská ambasáda pak v prohlášení uvedla, že „čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem“.

I když se proti tomu česká strana vymezila jako proti dezinterpretaci, prohlášení lze na webu ambasády stále najít.

Reklama

Výběr článků

Načítám