Hlavní obsah

Českou veřejnost informuje o teroristech v Praze rakouský ministr. V pořádku, žádný problém, hájí se Hamáček

• Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

O tom, že byli v Praze ve středu zatčeni dva Iráčané - údajní teroristé, se česká veřejnost dozvěděla ve čtvrtek od rakouského ministra vnitra Herberta Kickla. Až po něm informoval českou veřejnost policejní prezident Jan Švejdar. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) to je v pořádku, Novinkám v rozhovoru řekl, že policie podle něj nepochybila.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

V Praze byli ve středu zatčeni dva teroristé. Proč se to Češi dozvídají od rakouského ministra vnitra?

Policie postupovala na základě evropského zatýkacího rozkazu v rámci mezinárodní policejní spolupráce. Ti lidi byli zadrženi, jsou v policejní cele a probíhá jednání o vydání do zahraničí.

Ale jak je možné, že o tom informují jako první Rakušané, když je to na našem území?

To se zeptejte pana ministra Kickla, proč to říká veřejnosti. Z naší strany nedošlo k žádnému pochybení, policie ty lidi zadržela a teď řešíme jejich vydání do zahraničí.

Měl rakouský ministr vnitra mlčet?

Nedovolil bych si hodnotit svého rakouského kolegu. Jen říkám, že my jsme postupovali, jak jsme postupovali. Ti lidé jsou zadržení a budou vydaní pravděpodobně do Rakouska

Takže kdyby to rakouský ministr neřekl, Češi se to vůbec nedozví?

Asi by se to dozvěděli v době, kdy by policie uznala za vhodné to zveřejnit.

Česká policie tedy podle vás nepochybila?

Rozhodně ne, nevidím důvod. Policie je od toho, aby primárně chránila bezpečí, a ne, aby pořádala tiskové konference. Policie konala, ti lidé jsou zadržení, bude se jednat o jejich vydání. Policie také zvažuje, jestli zveřejní nějaké další informace. Nevidím žádný důvod, proč by měla pochybit.

Policie pořádá tiskové konference poměrně často. Na počátku roku to byly konference zabývající se ročními bilancemi jak dopravních nehod, tak kriminality. Pořádá je policejní prezidium i jednotlivé krajské ředitelství. Často však svolává novináře, aby jim sdělila informace o různých případech. Například v lednu o vraždě v Nelahozevsi nebo o znásilnění prostitutky a loupeži v Teplicích. Na konci roku pořádala konferenci také ke kauze Babiše mladšího. Na konci března si mohli novináři vyslechnout konferenci o sexuálním nátlaku na děti nebo o kybernetických útocích na firmy.

Výběr článků

Načítám