Hlavní obsah

Myslete na děti, zastal se Ústavní soud otce, který neumožnil styk syna s prarodiči

Novinky, jas

Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhověl stížnosti otce chlapce, jehož má svěřeného do péče. Muž dostal od obecných soudů dvě pokuty za to, že neumožnil styk chlapce s prarodiči. Ten však chlapec odmítal a soudy toto jeho rozhodnutí nijak nepromítly do svých verdiktů a použily proti otci sankce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Muž dostal nejprve pokuty v souhrnné výši 24 000 korun, které byly následně sníženy na 7000 korun.

Senát Ústavního soudu se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem se muže zastal a připomněl jeho snahu umožnit styk potomka s prarodiči.

„Ústavní soud zjistil, že k uložení pokuty došlo i přesto, že nezletilý verbálně odmítl kontakt s prarodiči. Lze přitom předpokládat, že nezletilý již dokázal ve svých téměř devíti letech o následcích svého jednání uvažovat a posoudit povinnost uloženou soudem otci, jakož i charakterizovat svůj vztah k prarodičům, byť s přihlédnutím k jeho věku,” konstatovali soudci.

Snaha justice zachovat vztahy mezi chlapcem a prarodiči je podle ÚS pochopitelná. Méně pochopitelné je, proč se chlapec nemohl k případu vyjádřit. Soud proto bude muset uložení pokuty znovu posoudit i s poukazem na postoj chlapce.

Soudci zdůraznili, že verdikt nelze chápat jako vítězství či prohru otce, respektive prarodičů. Obě strany vyzvali, aby našly společnou řeč a přestaly dítě traumatizovat.

V odůvodnění dokonce využili i citaci z románu Iana McEvana Myslete na děti!

„Bohatí obvykle selhávali v úsilí o rozdávání štěstí. Rodiče se záhy naučili nový slovník a zdlouhavé právní procedury a zničehonic se octli v lítém boji s těmi, které kdysi milovali. A za bitevní scénou čekali chlapci a dívky, označovaní v soudních spisech jen křestními jmény, utrápení malí Benové a Sáry, choulící se k sobě, zatímco bohové tyčící se ve výškách nad nimi bojovali do posledního dechu, od zvláštního soudu pro rodinné právo k Vrchnímu soudu a odtud k soudu odvolacímu,” zaznělo v odůvodnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám