Hlavní obsah

Malou kotelní jámu v Krkonoších zasypala lavina

Právo, Vladislav Prouza

Lidé v Krkonoších by se měli mít v těchto dnech na pozoru kvůli lavinovému nebezpečí. Patrně největší lavina v aktuální zimní sezoně zasypala ve čtvrtek odpoledne krkonošskou Malou kotelní Jámu. Pád masy sněhu, k němuž přispělo přibývající teplo, se naštěstí obešel bez obětí.

Foto: Horská služba ČR

Lavina v Malé kotelní jámě.

Článek

„Šlo o lavinu středních až větších rozměrů o délce 800 metrů. Výšku odtrhu jsme nezkoumali. Doposud nemáme žádné poznatky, že by se letos v Krkonoších uvolnila větší lavina,“ přiblížil náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Čelo laviny se zastavilo před turistickou cestou z Dvoraček na Horní Mísečky. Pád z bezpečí sledovala skupinka německých turistů. Právě oni v kritický okamžik zaznamenali v blízkosti lavinového pole pohyb jakéhosi muže. „Okamžitě nás kontaktovali,“ pokračoval Jirsa.

Foto: Horská služba ČR

Příslušníci horské služby na místě pádu laviny

Záchranáři vyslali na místo dva týmy lavinových pátračů se psem. „Menší laviny padaly z okolních svahů i během pátrací akce,“ popsal Jirsa. Muže na splitboardu, – děleném snowboardu, což je výzbroj podobná skialpinistickým lyžím – záchranáři zakrátko našli u Vrbatovy boudy. Lavina mu spadla za zády.

„Potvrdil, že se na lavinovém svahu v inkriminovanou dobu pohyboval, ale tvrdil, že lavinu nestrhl a ve chvíli sesuvu stál opodál,“ doplnil Jirsa. Akci horští záchranáři ukončili ve čtvrtek v podvečer.

V Krkonoších aktuálně platí 3. stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Laviny hrozí hlavně odpoledne, kdy horní sněhová vrstva především na jižních svazích po rozehřátí sluncem ztěžkne a sjede po chladnějším podloží.

Foto: Horská služba ČR

Lavina v Malé kotelní jámě

„Upozorňujeme návštěvníky hor, aby se nepohybovali ve volném terénu na svazích nad 35 stupňů a dbali zvýšené opatrnosti na svazích nad 30 stupňů,“ důrazně varuje Jirsa.

Laviny v Krkonoších
Lavina v Krkonoších naposledy zabíjela začátkem února 2015, kdy v Malé studniční jámě nad Obřím dolem zahynul 28letý skialpinista. V Krkonoších každoročně spadne okolo pětadvaceti větších lavin. Rekordních padesát jich spadlo v zimě 2005. Jedna z největších lavin spadla 12. dubna 2002, kdy úbočím Studniční hory letělo dvousetkilometrovou rychlostí 280 tisíc tun sněhu. Lavina století spadla 10. února 2015 v Modrém dole. Zdaleka však nedosahovala rozměrů mamutích lavin, které 8. března 1956 totálně zdevastovaly část údolí Bílého Labe, Obřího a Labského dolu, a tragičnosti laviny z března 1968, kdy v polském Bialym Jaru zahynulo 19 lidí. Kritickou hranici pro záchranu člověka pod lavinou představuje 45 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám