Hlavní obsah

Maláčová zakázala podřízeným komunikovat s médii a poslanci bez jejího souhlasu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zakázala zaměstnancům resortu komunikovat s médii i poslanci bez jejího výslovného souhlasu. V této věci jim rozeslala dopis, který mají Novinky k dispozici. Celou věc řešili ve čtvrtek poslanci na sněmovním výboru pro sociální politiku. Maláčová podle nich porušuje zákon.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

„Bez výslovného souhlasu paní ministryně nesmí zaměstnanci MPSV, všech přímo řízených organizací a veřejně výzkumných organizací vystupovat v médiích. Dále, nikdo ze zaměstnanců resortu MPSV nesmí bez souhlasu ministryně poskytovat materiály, data médiím, poslancům atd.,” píše se v dopise z 12. března zaměstnancům ministerstva práce a sociálních věcí, který mají Novinky k dispozici.

Komunikace by podle informací v dopise měla projít schvalovacím procesem prostřednictvím tiskového odboru. „Požadujeme jeho striktní dodržování,” píše se na závěr.

Podle zdroje z ministerstva byl dopis poslán ve chvíli, kdy byla ministryně v zahraničí a měl platit po tuto dobu. Následně byl 18. března poslán ještě druhý dopis, ve kterém ministryně upřesňuje, že jde především o politické věci a resortní agendu. Zda už bylo nařízení zrušeno, zatím není zřejmé.

Podle ministerstva nešlo ale o plošný zákaz, ale pouze o koordinaci výstupů tak, aby se nestávalo, že poslanci na jeden dotaz dostanou několik různých odpovědí.

„Vzhledem k některým dotazům zaměstnanců na přesné parametry tohoto pokynu z 12. 3. 2019, byl dne 18. 3. 2019 poslán vysvětlující dopis. V tom bylo jasně vysvětleno, že se nejedná o plošný zákaz komunikace s médii či poslanci. Koordinace výstupů se týká primárně probíhajících legislativních procesů a striktně interních jednání, kde mají být s informacemi seznámení nejprve členové různých ministerských orgánů, a až poté média,” uvedla Novinkám tisková mluvčí resortu Barbora Hanousková.

Poslanci: Maláčová porušuje zákon

Nad tímto příkazem ministryně Maláčové se ve čtvrtek pozastavovali i poslanci na výboru pro sociální politiku.

Poslanec Aleš Juchelka (za ANO) podle svých slov nedostal odpovědi na své dotazy směřované na ministerstvo práce, a nemohl se proto připravit na výbor. „Toto není komunikace s koaličním partnerem. Máte si to dát dohromady a nějak mi odpovědět a poslat to a máte ten příkaz zrušit,” zlobil se.

Podle poslanců ODS a TOP 09 jde o porušení zákona. „To, co se stalo, je neodpustitelné a je to flagrantní porušení zákona,” řekl poslanec za ODS Petr Beitl.

„Jako poslanci máme právo si žádat o informace,” doplnila ho místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Reklama

Výběr článků

Načítám