Hlavní obsah

Rodiny horníků, kteří zemřeli při neštěstí ve Stonavě, dostanou od OKD vyšší odškodné

Právo, hon

Jednorázové odškodnění pro rodiny horníků, kteří zahynuli v důsledku důlního neštěstí na dole ČSM-Sever ve Stonavě, navýšila společnost OKD z 240 na 340 tisíc. Vedení firmy se na tom dohodlo s odborovými organizacemi.

Foto: Aleš Honus, Právo

Černá kočka před dolem ČSM ve Stonavě nedlouho po tragédii.

Článek

Informoval o tom mluvčí OKD Ivo Čelechovský. „V souladu s novým dodatkem kolektivní smlouvy a zákonem bude jednorázové odškodnění vyplaceno manželce a nezaopatřeným dětem, a to každému ve výši 340 tisíc korun, nebo rodičům zemřelého zaměstnance, jestliže žili se zaměstnancem v domácnosti, dohromady v maximální výši 340 tisíc korun,“ uvedl mluvčí. Jednorázové odškodnění ve stejné minimální částce bude příslušet i v případě, že se zemřelým zaměstnancem žil v domácnosti pouze jeden z jeho rodičů.

„Pozůstalí budou mít rovněž nárok na úhradu přiměřených nákladů spojených s léčením nebo pohřbem. Jedná se například o náhradu za realizaci pohřbu, hřbitovní poplatky, výdaje na zřízení pomníku nebo desky do výše nejméně 20 tisíc korun, výdaje na úpravu pomníku nebo desky, cestovní výlohy a jednu třetinu obvyklých výdajů na smuteční ošacení osobám blízkým,“ dodal mluvčí.

Rodinám, které již odškodněny byly, bude doplatek do částky 340 tisíc korun vyplacen zpětně. „Vedení společnosti OKD se současně rozhodlo, že pro postižené rodiny nově vyčlení i částku 15 milionů korun, která bude prostřednictvím Nadace OKD přerozdělena mezi pozůstalé českých i polských horníků,“ doplnil mluvčí.

K tragickému výbuchu metanu došlo loni 20. prosince v podzemí Dolu ČSM-Sever ve Stonavě. Explozi nepřežilo 13 horníků, z toho bylo dvanáct Poláků a jeden Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám