Hlavní obsah

Praha při pronájmu bytů porušovala zákon, pravidla byla chybná

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pravidla pro pronájem městských bytů v Praze byla chybná. Odhalila to kontrola ministerstva vnitra, kterou inicioval úřad veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Pokud chtěla například matka samoživitelka se třemi dětmi dosáhnout coby osoba v sociální tísni na nájem městského bytu, musela vydělávat přes 30 000 korun, což není ani v metropoli s nadprůměrnými příjmy zcela běžné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Při kontrole pravidel z roku 2016 našlo ministerstvo tři desítky pochybení, která mohla být v rozporu se zákonem.

Problematická byla již samotná kritéria stanovující, kdo je oprávněn podat žádost o nájem v městském bytě. Diskriminační bylo například vyloučení všech žadatelů, kteří měli trvalý pobyt v hlavním městě kratší dobu než pět let. Podobně problematické bylo rovněž vyloučení všech žadatelů, kteří byli vlastníky nemovitosti, aniž by bylo zjištěno, zda tato může být užívána k trvalému bydlení.

„Matka samoživitelka se třemi dětmi musela podle starých pravidel vydělávat minimálně 33 500 korun měsíčně, aby mohla žádat o městský byt pro osoby v sociální tísni. Přitom podle průzkumu z minulého roku mají příjmy nad 30 000 korun pouze čtyři procenta samoživitelek,” popsal absurditu systému radní Adam Zábranský (Piráti).

Město po kontrole přistoupilo ke změně pravidel, která nyní obsahují bodová kritéria i možnost zohlednění individuální situace žadatele. Větší slovo při přidělování bytů lidem v sociální tísni mají i městské části, které mají zjišťovat podmínky žadatelů o městský byt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám