Hlavní obsah

Týden bude slunečný, ale rána mrazivá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásná neděle, kdy rtuť teploměru ukazovala až 20 stupňů, vzala večer za své. V pondělí teploty přes den spadnou pod 10 stupňů. Po většinu týdne bude ovšem jasno a slunečno. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu. Ustat by měl i vítr, který nad Českem s přestávkami vál několik týdnů.

Záznam: Sněhové zpravodajství 18.3.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

S jasnou oblohou souvisí i to, že se nad ránem budou teploty pohybovat kolem nuly či pod nulou. „Nejchladnější ráno bude paradoxně ve středu, kdy začíná astronomické jaro,” řekla Honsová.

V porovnání s nedělí klesnou pondělní teploty až o 10 stupňů, maxima tedy budou 6 až 10 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku ráno prší, v Jeseníkách a v Beskydech může sněžit, během dne se ale bude obloha vyjasňovat a už jen místy budou přeháňky.

Úterní ráno bude polojasné, na horách může být přechodně oblačno, jinak ale bude hezky. Ranní minima klesnou na –3 až 1 stupeň, odpoledne se teploty dostanou na 5 až 9 stupňů.

Ve středu ráno bude –1 až –5 stupňů. „Tento den začíná astronomické jaro, minulý rok byla tato noc ještě chladnější, teploty klesaly až k –15 stupňům,” připomněla Honsová. Přes den se teploty dostanou na 6 až 10 stupňů.

Oteplovat se s přílivem teplejšího vzduchu začne ve čtvrtek. Ráno bude sice stále lehce pod nulou –4 až 0 stupňů, ovšem přes den se teploty vyšplhají na 10 až 14 stupňů. Obloha bude stále jasná či polojasná.

V pátek se ještě více oteplí, přes den na 13 až 17 stupňů, ranní minima budou mezi –3 až 1 stupněm.

O víkendu by se nad Česko měla nasouvat studená fronta a oblačnosti přibude, teploty přes den ale na většině území vydrží nad 10 stupni.

Výběr článků

Načítám