Hlavní obsah

Na Novojičínsku našli ostatky německého vojáka

Právo, den
Aktualizováno

Moravskoslezská policie přijala v neděli na lince 158 oznámení o nálezu lidských kosterních ostatků v Bílově u Bílovce na Novojičínsku. Policisté ihned vyrazili na místo a kontaktovali odborníky. Podle všeho jde o německého vojáka z období druhé světové války.

Foto: Policie ČR

Ostatky německého vojáka byly nalezeny v Bílově na Novojičínsku.

Článek

„Při ohledání bylo zjištěno, že v zemině se nacházely kosterní ostatky vojáka. Nalezeny byly i části uniformy, identifikační známka, ale i nádoba na jídlo. Ostatky budou dále zkoumány,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná.

Podle Petra Rataje z archeologického ústavu AV ČR Brno se jedná o ostatky vojáka ze druhé světové války. „Kromě uniformy se našla i plynová maska či dochované boty. Měl také u sebe vojenskou známku. Proto bylo jednoduché určit, že se jedná o ostatky německého vojáka,“ vysvětlil Právu Rataj.

Foto: Profimedia.cz

Německý voják během druhé světové války (ilustrační foto).

Dodal, že archeologickou antropologickou analýzou kosterních pozůstatků půjde určit i proč voják zahynul. „Ale po prvotním ohledání to zatím vypadá, že zemřel při výbuchu bomby, protože helmou prošel šrapnel. Ale stoprocentně to budeme vědět, až po té analýze,“ upozornil Rataj, který se nyní zkontaktuje s německou stranou.

„Vždy si pro své padlé vojáky přijedou a provedou pietní akt. Samozřejmě dohledají si toho konkrétního člověka a osloví jeho pozůstalé, pokud tedy ještě někdo žije,“ podotkl ještě Rataj s tím, že ostatky vojáků se v poslední době nacházejí poměrně často. Je to prý dáno i tím, že přibývá lidí s detektory kovů.

„I nyní ostatky nalezl člověk s detektorem kovů, který okamžitě zavolal policii. Málokdy se ale najde voják s takto dochovanou výstrojí a samozřejmě ne vždy jde o německého vojáka,“ shrnul Rataj.

Reklama

Výběr článků

Načítám