Hlavní obsah

Stát nemusí církvi vydávat Květnou zahradu v Kroměříži, rozhodl soud

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Květná zahrada v Kroměříži, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane státu. Ve čtvrtek o tom rozhodl Okresní soud v Kroměříži. Zahradu spravuje Národní památkový ústav (NPÚ) a podle soudu je její vydání olomouckému arcibiskupství nemožné kvůli stavbám, které v zahradě vznikly péčí státu.

Spor o kroměřížskou zahradu u souduVideo: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

Rozhodnutí není pravomocné, obhájce žalující strany, olomouckého arcibiskupství Stanislav Hykyš doporučí svému klientovi odvolání.

Za hlavní důvod zamítnutí žaloby na navrácení Květné zahrady olomouckému arcibiskupství soudkyně Jana Ivánková označila okolnost, že nebyla prokázána funkční souvislost zahrady s již vydanými objekty. Podzámecká zahrada a arcibiskupský zámek mohou podle soudu fungovat samostatně bez závislosti na Květné zahradě. Navíc plynová kotelna, provozní zázemí pro zaměstnance a nový produkční skleník, které v Květné zahradě vznikly nově, tvoří překážku k vydání.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Květná zahrada

Arcibiskupství je přesvědčeno, že Květná zahrada tvoří celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, které stát vydal církvi při majetkovém vyrovnání v roce 2015. NPÚ však už dříve oznámil, že Květnou zahradu nevydal kvůli pochybnostem o splnění zákonných podmínek. V historickém areálu zahrady dal v minulých letech postavit objekty, které podle NPÚ nelze vyčlenit a podle zákona o restitucích tedy nemohou být vydány. V Květné zahradě v roce 2014 skončily práce za 230 milionů korun, díky nimž se zhruba její třetina vrátila do své podoby ze 17. století.

„Jsme rádi, že se soud v podstatě stoprocentně ztotožnil s naší argumentací. Všechno to, co tvrdil žalobce, že je podmínkou pro vydání, bylo vyvráceno,“ komentoval výrok soudu obhájce NPÚ Petr Wünch.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Květná zahrada kroměřížského zámku

„To rozhodnutí není výhrou pro nikoho, ani pro stát. Tady jde o to, že Květná zahrada 350 let patřila k zámku a k Podzámecké zahradě, a soud se ji dnes snaží bez opory v zákoně oddělit,“ oponoval obhájce žalujícího arcibiskupství Stanislav Hykyš.

Reklama

Výběr článků

Načítám