Hlavní obsah

V evropských volbách by nejvíc Čechů volilo ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve volbách do Evropského parlamentu by nyní nejvíc Čechů volilo hnutí ANO, které má podporu 26 procent možných voličů. Druhá ODS má podporu 16 procent a Piráti 11,5 procenta. K hlasovacím urnám dorazí asi 28 procent českých voličů. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volby do Evropského parlamentu

Článek

Z průzkumu ale podle centra zatím nelze předvídat jasné výsledky voleb. Více než 14 procent lidí totiž nemá jasno, koho bude volit.

ANO má mezi dotázanými, kteří účast u voleb nevyloučili, zatím nejsilnější pozici. Ani se započítáním několikaprocentní možné odchylky by druhá ODS s největší pravděpodobností hnutí ANO v míře podpory nepředstihla.

Za ODS a Piráty měli největší voličskou podporu komunisté s osmi procenty a ČSSD a koalice STAN a TOP 09 měly shodně 7,5 procenta. Volební koalice STAN a TOP 09 byla oznámena až v závěru konání průzkumu CVVM. Výsledky obou stran v průzkumu tak byly sečteny, ale mohou se lišit od podílu hlasů, kterého by STAN a TOP 09 dosáhly jako koalice.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Projekce výsledků eurovoleb

Pokud by se čísla přepočítala na mandáty, obsadilo by hnutí ANO devět míst, ODS pět, Piráti tři, KSČM a dvě a po jednom místu by měli sociální demokraté a koalice TOP 09 a STAN.

SPD má podporu 4,5 procenta možných voličů a lidovci 3,5 procenta. U ostatních stran již volební preference nepřesáhly jedno procento.

Hnutí ANO by vyhrálo eurovolby i podle predikce Evropského parlamentu. Obsadilo by osm křesel z 21, které Česku v europarlamentu náleží.

Češi o obsazení míst v Evropském parlamentu budou rozhodovat 24. a 25. května. Evropské země budou volit v termínech mezi 23. a 26. květnem, drtivá většina právě v neděli 26.

Reklama

Výběr článků

Načítám