Hlavní obsah

Hamáček obhájil post předsedy ČSSD. Vládnout s Babišem nebyl náš sen, řekl

Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Staronovým předsedou ČSSD byl v pátek v Hradci Králové zvolen Jan Hamáček. Podpořilo ho 433 z 504 přítomných delegátů, 57 delegátů bylo proti a 11 hlasů bylo neplatných. Ve svém nominačním projevu Hamáček mimo jiné řekl, že účast v kabinetu s Andreje Babišem nebyl sen ČSSD, nebo že vláda není posvátnou krávou a ČSSD z ní v případě příklonu ANO k pravici může odejít. Prvním místopředsedou byl zvolen Roman Onderka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček po znovuzvolení předsedou ČSSD

Článek

Hamáček si v projevu pomohl i známým citátem někdejšího britského předsedy vlády Winstona Churchilla: „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot.”

„Obešli jsme se bez krve, slz už bylo více, ale věřím, že to nebyly jen slzy vzteku, ale i štěstí. Potu už bylo opravdu hodně. Čekal jsem, že to bude jízda, ale pokusit se konsolidovat stranu a vyjednávat s Andrejem Babišem byl zápřah. Zvedli jsme se z kolen, nelitujeme se, nehádáme se, neflákáme se,” prohlásil na sjezdu Hamáček.

Vláda není posvátnou krávou

„Je mi jasné, že vládnutí s Andrejem Babiše nebyl náš sen, ale v politice je potřeba dělat kompromisy. Znovu říkám, že rozhodnutí bylo správné a ve vládě už jsme udělali mnoho práce,” dodal Hamáček s tím, že zabránili vzniku vlády s extrémisty a dočkal se potlesku delegátů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitelé ČSSD na sjezdu. Přihlíží prezident Miloš Zeman.

Podle Hamáčka je ve hře stále i odchod z vlády, pokud se ANO začne přiklánět k pravici. „Pokud by se ANO rozhodlo objímat s pravicí, můžeme odejít. Vláda není posvátná kráva, jsme v ní proto, abychom naplnili náš volební program,” prohlásil Hamáček.

Onderka: Není ostuda prohrát

Prvním místopředsedu strany byl zvolen Roman Onderka. Podpořilo ho 410 delegátů ze 495. „Musíme se zabývat reálným životem. Ne se domluvit za každou cenu. Nebát se střetu. I když ho prohrajeme, tak můžeme jít se vztyčenou hlavou středem. Možná prohrajeme, to není ostuda. Ostuda je, když se začneme dívat do země,“ prohlásil.

„Prvním úkolem tohoto sjezdu je zvolit vedení strany. Ale ne ledajaké, vedení strany, které by mělo být týmem. Protože jedině tým může konkurovat stranám, které jsou vlastněné jediným člověkem,“ dodal.

O pět postů řadových místopředsedů se uchází noví ministři za ČSSD Jana Maláčová a Tomáš Petříček, dále místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel, šéf liberecké ČSSD Jan Mečl, poslanec Ondřej Veselý, neúspěšná kandidátka do Senátu Lucie Orgoníková i starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, kandidaturu stáhl ministr kultury Antonín Staněk.

Hamáčkův „vyzyvatel” Landsman

Hamáček nenašel mezi delegáty žádného vyzyvatele, ač se na poslední chvíli během odpoledne objevila informace o tom, že Hamáčka vyzve pardubický sociální demokrat Jaromír Landsman, který během sjezdu sesbíral potřebnou podporu nejméně deseti delegátů sjezdu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaromír Landsman na volebním sjezdu ČSSD v Hradci Králové

Nakonec se ale o křeslo předsedy ucházet nemohl, protože nesplnil podmínku čtyřletého členství. Do strany vstoupil v prosinci 2017. [celá zpráva]

Nové stanovy bez kvót pro ženy

Strana si na sjezdu také velkou většinou schválila nové stanovy. V těch ruší například povinné kvóty pro ženy nebo ústřední výkonný výbor, což je nyní nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy.

Nové stanovy jsou výrazně kratší než současná pravidla vnitřního chodu strany. Předkladatelé si od nich slibují větší akceschopnost stranických orgánů. Připouštějí ale další úpravy dokumentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám