Hlavní obsah

Ze stromů zbyla jen torza, za devastační prořez aleje dostala Ostrava pokutu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Za poškození 19 javorů uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) Ostravě stotisícovou pokutu. Stromům ublížilo masivní prořezání, které z nich udělalo pahýly. Pokuta je pravomocná. Městská část nicméně pochybení odmítá.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Snímky stromů po masivním prořezání

Článek

Javory rostou v aleji na sídlišti v Ostravě-Porubě. Na počátku roku 2017 je pracovníci městských služeb ořezali způsobem, který stromy zbavil až 90 procent objemu jejich koruny.

„Z původních korun zůstala jen torza. Došlo k hluboké redukci primární koruny až na kosterní větve bez ponechání větví nižšího řádu. Výrazně se snížila schopnost stromů zachycovat prachové částice, tlumit hluk, teplotní extrémy a odrážet sluneční paprsky. Nešetrným zásahem se zkrátila délka jejich života,” popsal zásah ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Karel Kozubek a upozornil, že takovýto způsob ořezu je zcela nesprávný.

Město nesouhlasí

Zcela odlišný názor na úpravu stromů má Ostrava-Poruba. „Stále jsme ale přesvědčeni, že jsme se nedopustili ničeho špatného. I posudky největšího českého odborníka na městskou zeleň Jaroslava Kolaříka vyzněly jasně v náš prospěch. Že se nejednalo o žádný devastující ořez, dosvědčuje i to, že stromy prosperují a jsou v lepší kondici než před ořezem,” citovala ČTK mluvčího obvodu Martina Otipku. Podle něj byla většina stromů určena k pokácení, ale radnice se je rozhodla zachránit.

Foto: Mapy.cz

Jeden ze stromů v květnu 2017

Kozubek se naproti tomu pozastavil nad tím, že pracovníci, kteří mají údržbu městské zeleně na starosti, neznají způsob správné péče.

„Tento zásah by u veřejnosti mohl mylně vyvolat dojem, že takovéto ořezy jsou provedeny správně,“ doplnil Kozubek.

Případ se vlekl dva roky kvůli tomu, že se město proti uložené pokutě odvolalo k ministerstvu životního prostředí. To však odvolání zamítlo a sankci potvrdilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám