Hlavní obsah

Stát posílá už popáté do dražby zámek Načeradec. Prohlédněte si ho z ptačí perspektivy

Novinky, Kristýna Léblová, maj
Načeradec

Stát vlastní mnoho nemovitostí, pro něž němá využití, a některých se čas od času zbavuje pomocí veřejných dražeb. Zkouší to i u zámku Načeradec, kulturní památky z roku 1734, i s přilehlými pozemky na Benešovsku. Zatím neúspěšně. Historická budova hledá majitele už popáté. Počáteční držební cena klesla z 22 milionů na 17,5 milionu korun.

Stát zlevňuje majetek, který nikdo nechce. Zámek Načeradec jde do dražby už popáté. Prohlédněte si ho z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

„Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získal tuto nemovitost v září roku 2017. Nejprve objekt nabídl ostatním státním institucím, ale ty neprojevily zájem. Proto je nabízený široké veřejnosti,“ vysvětlila Novinkám mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Sama považuje za záhadu, proč doposud o objekt neprojevil nikdo zájem.

Foto: Novinky

Z původních prvků se dochovaly klenby nebo zábradlí.

„I přesto, že je od roku 2015 objekt nevyužíván, je v poměrně dobrém stavu. V roce 1987 zde proběhla rozsáhlá rekonstrukce střechy, fasády a vnitřních prostor. Poslední rekonstrukce topení, kotelny a vzduchotechniky proběhla v roce 2000,“ dodala Tesařová.

Od doby výstavby se na zámku vystřídala řada majitelů. Sloužil jako dětský domov, internátní škola nebo dětský výchovný ústav. Z původních prvků se zachovalo pouze točité schodiště, historické klenby a zábradlí z 18. století.

Obrovský pozemek

Kromě jednopatrového zámku by budoucí majitel získal ještě tři hektary pozemku. Za zámkem se totiž nachází anglický park. Na ten pak navazuje ještě ovocný sad se zahradnictvím, skleníky a malým domkem, který dřív sloužil personálu. V sadu se nachází jabloně, hrušně, švestky nebo ořešáky.

Foto: Novinky

Zámek má rozlohu bez přilehlých pozemků 1415 metrů čtverečních.

„Pokud se zámek nepodaří prodat, proběhne další kolo veřejné dražby. Cenu nelze předjímat. Bude záležet na rozhodnutí dražebníka, zda se rozhodne cenu ještě snížit,“ poznamenala k dalšímu možnému zlevnění nemovitosti Tesařová.

Prohlídky spojené s dražbou se zájemci o Nečeradec zúčastnili. Jestli se zúčastní i veřejné dražby, která se uskuteční příští týden v Benešově, ale není jisté.

Možnou překážkou prodeje je to, že zámek je kulturní památka. „Kdyby vlastník dělal nějaké zásahy, musel by to řešit s památkáři. Náš úřad by do toho však nezasahoval,“ uzavřela Tesařová.

Reklama

Výběr článků

Načítám