Hlavní obsah

Šéfa ČSBS Vodičku nepozvali na pietu v Lidicích. Svaz bojkotují i senátoři

– Praha

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslav Vodička nebude moci promluvit na červnové pietě k 77. výročí vyhlazení Lidic. Neumožní mu to přípravný výbor akce. Ve středu o tom informovala předsedkyně oblastní organizace Jana Bobošíková. Podle ní se tak stalo na návrh člena ústředního výboru ČSBS Pavla Horešovského.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička

Článek

Místo Vodičky vystoupí na pietě starostka Lidic a členka místní organizace Veronika Kellerová. Místopředseda svazu Emil Kulfánek považuje Kellerovou za váženou osobu, která Vodičku zastoupí. Vodička a vedení ČSBS v poslední době čelí kritice za své postoje.

„Já si toho považuji, že budu mluvit na hrobě svého pradědečka a strýčka. Dál se k tomu nechci vyjadřovat,“ řekla Kellerová.

Senát svým členům: Omezte účast

Senát doporučil svým členům, aby omezili účast na akcích ČSBS. V usnesení to zdůvodňuje „současným směřováním spolku, vystupováním a projevy jeho hlavních představitelů, odklonem od jeho původních hodnot, jeho zpolitizováním a inklinací k hodnotám předlistopadového režimu“. V případě akcí oblastních organizací ČSBS nabádá horní komora své členy, aby na nich svou osobní účast zvážili.

Na akce pořádané ústředím svazu by senátoři neměli chodit vůbec a měli by volit jinou formu uctění památky. Pro usnesení hlasovalo 53 senátorů, proti byli dva. Dalších 14 se zdrželo. Místopředseda ČSBS Emil Kulfánek označil usnesení za ostudné. Nevěří tomu, že se žádný senátor nebude piet účastnit.

Vodička čelí kritice například za to, že ocenil poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování protirežimních demonstrací. Svaz se hájí, že Ondráček přispěl na opravu pomníků. Pozornost vzbudil i projev Vodičky na tryzně v Terezíně, židovské obce označily jeho výroky o uprchlících za xenofobní.

Svaz musel také řešit problémy ve vedení, když na funkci místopředsedy rezignoval válečný veterán Pavel Vranský. Sdružení jako důvod uvedlo jeho vysoký věk, Vranský odchod zdůvodnil ztrátou důvěry ve správné vedení svazu.

Organizace výtky odmítá. Některé obce a města přesto v poslední době odmítají s ČSBS spolupracovat, nechtějí svazu například poskytovat dotace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám