Hlavní obsah

Rozdíly mezi regiony se prohlubují, upozornila Česko Evropská komise

V Česku se prohlubují ekonomické a sociální rozdíly mezi regiony. V pravidelné analýze jednotlivých členských států Unie to konstatovala Evropská komise. Země by podle doporučení měla využít nynější hospodářský růst k reformám.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

V pravidelné analýze hospodářské a sociální situace ČR komise upozornila, že data ukazující na malou míru sociální nerovnosti a rostoucí životní úroveň maskují prohlubující se rozdíly mezi různými regiony země. Ty by pomohly odstranit investice do dopravní infrastruktury a digitálních sítí.

Materiál komise opakovaně zmiňuje otevírající se nůžky mezi rozvinutými a zaostávajícími regiony ČR. Komise výslovně zmiňuje narůstající rozdíly mezi Prahou či Brnem a méně rozvinutými regiony.

Drahé bydlení i nedostatečná infrastruktura

„Bohatší regiony trpí nedostatkem dostupného bydlení a tlakem na předměstskou dopravní síť, v nejchudších oblastech je velmi slabé dopravní spojení, panuje demografický tlak, existuje sociální vyloučení a jen malé soustředění se na inovace,“ uvádí pracovní dokument Komise.

Podle Evropské komise potřebuje Česko do budoucna investovat především do inovací, vzdělávání a dopravní i datové infrastruktury. Pracovnímu trhu by pomohla dostupná předškolní péče a vyšší míra zaměstnanosti znevýhodněných skupin obyvatel.

Obsáhlejší doporučení jednotlivým státům zveřejní EK během jara.

Reklama

Výběr článků

Načítám