Hlavní obsah

Zákon o brexitu hladce prošel Senátem

Senát ve středu hladce schválil zákon pro případ tzv. tvrdého brexitu, který má upravit pravidla pro britské občany v České republice. Britové u nás by měli mít až do konce příštího roku stejná práva jako občané členských zemí EU. Pro hlasovalo 72 senátorů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Norma by vstoupila v platnost v případě, že by se Velká Británie s Evropskou unií nedokázaly shodnout na podmínkách odchodu země z EU. Dohodu vyjednanou premiérkou Theresou Mayovou zatím britský parlament odmítal schválit.

Čeští zákonodárci předpokládají, že pokud by zákon začal platit, zachovají se Britové recipročně k českým občanům ve Velké Británii. Země by měla na základě referenda odejít z Evropské unie k 29. březnu letošního roku.

Sněmovna se na schválení zákona dohodla v lednu a norma byla schválena již v prvním čtení. Vzácně se na něm shodla vládní koalice s opozicí a pro hlasovalo 170 poslanců.

Británie by měla EU opustit letos 29. března, zatím však nemá s EU „rozvodovou“ smlouvu upravující vzájemné vztahy po tomto datu. Text vyjednaný britskou vládou tamní poslanci odmítli. Pokud nedojde k dohodě, přijde patrně tvrdý brexit. Británie Unii opouští na základě výsledků referenda z roku 2016, v němž se těsná většina (51,9 pct) lidí vyslovila pro odchod z Unie.

Zákon nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám