Hlavní obsah

Babiš zatím s Petříčkem neřešil kritiku komunistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v nedělním diskusním pořadu televize Prima uvedl, že s premiérem Andrejem Babišem (ANO) zatím neřešil kritiku komunistů, kteří požadují jeho odchod z vlády. Trnem v oku je komunistům již delší dobu. Petříček jejich kritiku odmítá, zároveň zmínil, že vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček je s jeho prací spokojen.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Článek

Představitelé KSČM kritizují Petříčka dlouhodobě. Poslanec Daniel Pawlas (KSČM) v neděli připomněl, že jeho straně vadí uznání opozičního lídra Juana Guaidóa prozatímním prezidentem Venezuely.

Zároveň ministra zahraničí zkritizoval i za to, že podle něj dostatečně neodsoudil činy ukrajinských banderovců. Jak dále uvedl, podle jeho názoru Petříček dostatečně nehájí české zájmy.

Má podporu prezidenta

Ministr zahraničí poukázal na to, že kroky v případě Venezuely byly předem projednány se všemi ústavními představiteli a mají podporu i prezidenta Miloše Zemana.

Ke kritice v otázce Ukrajiny uvedl, že se na Ukrajině tématu banderovců věnoval, cestou je podle něj zřízení společné komise, která se spornými historickými tématy bude zabývat. Komise v minulosti řešily podobné otázky v česko-německých nebo česko-polských vztazích.

Petříček: KSČM není součástí vládní koalice

Petříček připomněl, že KSČM není součástí vládní koalice i z toho důvodu, že její zahraniční orientace je jiná než dvou vládních stran ČSSD a ANO. Vyzdvihl, že má podporu Hamáčka, který je s jeho prací spokojený.

K tomu, jak se ke kritice jeho osoby ze strany komunistů staví premiér, uvedl, že ji s ním ještě neřešil. „Nicméně ve středu bude vláda, uvidím, jestli bude toto tématem jednání s panem premiérem,” doplnil.

Hodnocení práce ministerstev do konce února

Babiš chce od ministrů za hnutí ANO, aby mu do konce února sepsali, co zatím ve svých resortech dokázali a co plánují. Novinářům ve čtvrtek řekl, že rozhodně nechystá žádné vysvědčení a co dostane, nevyužije k případným úvahám o obměně vlády. Uvedl také, že nebude hodnotit ani to, zda ministři přijdou s návrhy úspor ve svých resortech. Na rozdíl od ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) si myslí, že tato výzva nebude mít velkou odezvu.

O žádosti na ministry ANO hovořil Babiš počátkem února. Hamáček tehdy novinářům řekl, že takové hodnocení od členů vlády nominovaných sociálními demokraty chtít nebude, protože je s nimi v blízkém kontaktu.

Na sjezdu ČSSD Petříček přednese svou vizi

Petříček tento týden řekl, že pokud ho březnový sjezd ČSSD nezvolí místopředsedou strany, zváží setrvání ve vládní funkci. Neúspěch na sjezdu by vnímal jako signál, že jeho politika nemá ve straně dostatečnou podporu. V neděli uvedl, že na sjezdu ČSSD předstoupí před delegáty se svou vizí. Pokud by neuspěl, zeptá se nového stranického vedení, zda má jeho důvěru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám