Hlavní obsah

Senátor Valenta převede svůj majetek do svěřenského fondu

Senátor a miliardář Ivo Valenta převádí svůj majetek do svěřenského fondu, vznikne ve druhé polovině března. Valenta to zdůvodnil dědickým uspořádáním majetku. Valenta vlastní loterijní holding Synot a většinový podíl má i ve firmě Our Media.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Ivo Valenta.

Článek

„Kroky, týkající se převodu mého majetku do svěřenského fondu, jsem již učinil. Svěřenský fond bude založen přibližně ve druhé polovině měsíce března,“ uvedl Valenta. Podotkl, že důvodem není zákon o střetu zájmů, který zakázal vrcholným politikům vlastnit média a přinesl i další omezení ohledně jejich podnikání. Účinnosti nabyl zhruba před dvěma lety.

Kvůli podezření z Valentova střetu zájmů podala v polovině prosince podnět organizace Transparency International. Valenta podle ní porušuje zákon tím, že prostřednictvím jiných společností ovládá regionální televizi TV Brno 1. Valenta tvrzení organizace již dříve odmítl. Poukazuje na to, že ve zlínském krajském a městském zastupitelstvu vykonává funkci jako neuvolněný, tedy neplacený člen.

Ustanovení novely zvané „lex Babiš“ nepůsobí zpětně. Senátorem je Valenta od podzimu 2014, do zastupitelstva Zlínského kraje byl zvolen o dva roky později. V době účinnosti novely zákona o střetu zájmů se Valenta stal zastupitelem města Zlína, a to na podzim 2018.

O obhajobě mandátu se teprve rozhodne

„Pro tento krok (převod majetku do svěřenského fondu) jsem se rozhodl výhradně kvůli dědickému uspořádání majetku. Tato možnost, kterou nabízí zákon, je optimální v případě, kdy majitel společností chce, aby vybudované firmy a majetek zůstaly zachovány jako celek i do budoucna a nebyly atomizovány,“ řekl Valenta. Pokud se rozhodne k obhajobě senátního mandátu na Uherskohradišťsku v příštím roce, přestane se, jak uvedl, věnovat podnikatelským aktivitám, které by mohly střet zájmů způsobit.

V loňském žebříčku 80 nejbohatších Čechů, který zveřejnil časopis Forbes, patřilo Valentovi 51. místo s majetkem 4,4 miliardy korun. Oproti předchozímu vydání žebříčku senátorovo jmění vzrostlo o 1,1 miliardy Kč, tedy zhruba o třetinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám