Hlavní obsah

Zeman podepsal osm zákonů. Změní se příspěvky na péči i název svátku 17. listopadu

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal osm zákonů. Jde například o novelu zákona o zdravotních službách, která zvyšuje příspěvek na péči o lidi s nejtěžším postižením na 19 200 korun měsíčně a u těžce postižených až na 13 900 korun. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Prezident podepsal i novelizaci zákona o státních svátcích, která zavádí, že 17. listopad bude opět vedle Dne boje za svobodu a demokracii i Mezinárodním dnem studentstva. [celá zpráva]

Významným dnem se stane Památný den sokolstva, který připadá na 8. říjen.

Prezident podepsal též novelu školského zákona, která umožní, aby se přípravné třídy základních škol opět otevřely také pro děti, které dostaly odklad kvůli věku.

Novela autorského zákona pak umožní, aby se zrakově postižení dostali k dílům chráněným autorským právem ve formátech, které jsou jim přístupné.

Změna u amalgámu na plomby

Prezident podepsal i novelu, která stanoví, že lékárníci budou muset ověřovat pravost vydaných léků kvůli boji s padělky.

Další z novel stanovuje, že z veřejného zdravotního pojištění bude hrazen amalgám pro zubní výplně jen z předem připravených kapslí. Stane se tak kvůli zákazu používat takzvaný nedózovaný amalgám.

Poslední podepsaná norma stanoví, že k výpisu z trestního rejstříku budou moci lidé využít vícejazyčný standardní formulář a v EU tak nebude potřeba ověřený překlad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám