Hlavní obsah

Babiš se odvolal proti rozhodnutí Černošic v kauze střetu zájmů

Praha
Aktualizováno

Právníci premiéra Andreje Babiše (ANO) podali odvolání proti rozhodnutí černošického úřadu v kauze střetu zájmů. Babiš to v úterý řekl novinářům. Postup svých právních zástupců nechtěl blíž komentovat. Zopakoval, že případ vnímá jako pokus vytlačit ho z politiky. Lhůta pro odvolání v úterý vyprší. Babiš čelí podezření, že stále ovládá média, která spadají pod holding Agrofert.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Městský úřad v Černošicích u Prahy vydal rozhodnutí kvůli údajnému přestupku proti zákonu o střetu zájmů před dvěma týdny. Výsledek nezveřejnil. Z Babišovy následné reakce bylo zřejmé, že stanovisko bylo v jeho neprospěch. Řekl, že se odvolá. [celá zpráva]

Dosud se k tomu odmítal vyjádřit. "Nemám potřebu to komentovat. Nechal jsem to na právníky a ti jsou určitě přesvědčeni o tom, že pravda je na naší straně. Já myslím, že odvolání podali. Já nechávám právníky, aby pracovali. Skutečně to neřeším. Řekli, že podají odvolání, tak ho určitě podali," řekl Babiš.

Babiš: Politický boj

Znovu řekl, že za kauzou je politický boj a snaha vytlačit ho z české politiky. Premiér se hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tak splnil povinnosti, které ukládá zákon o střetu zájmů.

Podnět černošické radnici odeslala organizace Transparency International ČR (TI ČR), podle níž Babiš holding Agrofert ovládá i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.

Po premiérově odvolání by měl černošický úřad předat spis odvolací instituci, kterou je středočeský krajský úřad. Ten pak může rozhodnutí zrušit, potvrdit, nebo vrátit do Černošic k dalšímu projednání. Správní řízení je na rozdíl od soudního neveřejné. Rozhodnutí je možné kvůli ochraně zveřejnit až po nabytí právní moci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám