Hlavní obsah

Po nepovedené plastice Špinarové si Ostrava raději nechá se sochami poradit

Právo, Novinky, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Tým poradců a expertů se zapojí do rozhodování o trojici soch, které v minulém volebním období vyrostly v katastru centrálního ostravského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz (MOaP). Bronzové plastiky vytvořil sochař David Moješčík bez výběrového řízení na zakázku minulého vedení MOaP. Kontroverze vyvolala především vloni na podzim odhalená socha Věry Špinarové v Husově sadu v centru Ostravy. Rodina zesnulé zpěvačky žádá její odstranění. Vznikla i petice.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Bronzová socha zpěvačky Věry Špinarové, která zemřela v roce 2017.

Článek

Kvůli osudu soch Věry Špinarové, Karla Kryla a Leoše Janáčka se v pondělí večer v Ostravě konala veřejná debata. Zúčastnili se jí i zástupci obvodu.

„V podstatě jsme si potvrdili ten předpoklad, že je správné diskutovat další osud soch s odborníky. Jakmile budeme mít jejich stanoviska, tak rada obvodu na základě těchto posudků rozhodne o dalším osudu soch. Věřím, že to bude do poloviny letošního března,“ sdělil Právu radní obvodu Lukáš Jansa (Piráti).

Dodal, že o sochách rozhodne tým poradců z celé České republiky. „Jsou to ti nejlepší na umění ve veřejném prostoru. Je tam Jakub Ivánek, Pavel Karous, Jiří Ptáček, Marek Pokorný a další,“ upřesnil Jansa s tím, že ještě před rozhodováním rady se sejde se synem zpěvačky Adamem Pavlíkem a probere s ním možnosti, které vzejdou z této odborné diskuse. „A uvidíme, čeho se dobereme,“ zkonstatoval Jansa.

Ve hře tak nyní je úplně odstranění těchto tří bronzových soch či jejich přesunutí na jiná místa. Diskutuje se také o jejich úpravě. Tvůrce všech tří uměleckých děl si za nimi stojí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám