Hlavní obsah

Úřad rozhodl o Babišově střetu zájmů, premiér se hodlá odvolat

• Aktualizováno

Městský úřad v Černošicích na základě podnětu české pobočky Transparency International (TI) rozhodl ve správním řízení o podezření, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Podle TI Babiš stále ovládá média spadající dříve pod Agrofert, čímž porušuje zákon o střetu zájmů. Radnice konkrétní rozhodnutí nezveřejnila, ale premiér v reakci sdělil, že se hodlá odvolat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Řešit střet zájmů úředníkům v Černošicích nepřísluší," citovala ČTK Babišovu reakci. Premiér se hodlá odvolat i soudit u správního soudu. „Je to zpolitizované. Určitě se odvolám,” dodal.

„Nechápu, jak úředníci, kteří řeší dopravní přestupky, můžou rozhodovat o tak složitém právním problému. Nemají pravdu. Podle právních analýz je všechno podle zákona. A ještě abych uklidnil novináře, stanovisko úřadu se týká jen médií, ničeho jiného,” tvrdí premiér.

Na odvolání má Babiš ze zákona 15 dní. Rozhodnutí úřad vydal v pondělí 21. ledna a ve středu o tom informoval. „Vydáním rozhodnutí není správní řízení ukončeno, protože rozhodnutí je zatím nepravomocné. Proti rozhodnutí může zmocněnec Ing. Andreje Babiše podat odvolání, a to do 15 dnů od doručení.” Lhůta uplyne 5. února.

Odvolacím orgánem je středočeský krajský úřad, který může rozhodnutí zrušit, potvrdit nebo vrátit do Černošic k dalšímu projednání. Městský úřad Černošice je úřad s rozšířenou působností pro obce v okrese Praha-západ. Premiér žije v Průhonicích, které patří do tohoto okresu.

Úřední rozhodnutí, tvrdí starosta

Starosta Černošic Filip Kořínek rozhodnutí úředníků šířeji nekomentoval. „Bylo vydáno rozhodnutí, ale my nejsme oprávněni zveřejnit to, jak bylo rozhodnuto. Pokud něco o obsahu rozhodnutí zveřejní podezřelý z přestupku, tak je to jeho rozhodnutí. Odbor přestupku jako správní orgán ale podle zákona nesmí,“ řekl Novinkám Kořínek. Dodal, že on sám rozhodnutí neviděl.

„Sice tuším, jak rozhodl, ale rozhodnutí neznám,“ doplnil.

Pod holding Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O. Členům vlády je přitom zakázáno být ovládající osobou firem, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. Pokud úřad shledal porušení zákona, hrozí premiérovi čtvrtmilionová pokuta.

Babiš jakékoliv pochybení odmítá a poukazuje na to, že Agrofert vložil do svěřenského fondu, čímž naplnil dikci zákona.

S tím nesouhlasí ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

„Jedná se o přelomové rozhodnutí. Pravou podstatou nyní je, aby střet zájmů premiéra byl narovnán, což mu teď pravděpodobně nařizuje veřejná instituce. Možnosti jsou nabíledni. Buď se vzdát svých politických funkcí, nebo prodat mediální část Agrofertu,” uvedl a připomněl, že Transparency podala na Babiše dva podněty, přičemž druhý byl směrován Evropské komisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám