Hlavní obsah

Soudce Maxa přišel kvůli průtahům o talár

Aktualizováno

Liberecký soudce Vladimír Maxa byl v pondělí zbaven funkce. Rozhodl o tom senát Nejvyššího správního soudu (NSS), který řešil průtahy, jichž se Maxa dopustil ve stovce spisů. Žalobu na sedmašedesátiletého soudce podala předsedkyně Okresního soudu v Liberci Ivana Šoljaková. Maxovi hrozilo odvolání již v minulosti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Vladimír Maxa na archivním snímku

Článek

Již dříve měl Maxa kvůli průtahům dvakrát srážky z platu. Potíže přiznal a sliboval nápravu. I při posledním kárném řízení v roce 2016 mu bezprostředně hrozilo odvolání z funkce, nakonec mu senát dal ještě šanci s tím, že má potenciál, aby změnil svůj styl práce. Místo nuceného odchodu z justice měl snížený plat o 30 procent na 18 měsíců. Podle Šoljakové se ani poté situace příliš nezlepšila. [celá zpráva]

Maxovy problémy podle předsedkyně soudu nejsou dané věkem, nejde o důsledek stárnutí či profesního opotřebení. Situace je prý neuspokojivá celá léta, Maxa má pomalé tempo, špatně organizuje práci svého oddělení, referáty píše ručně. „Pak se to nabaluje jako sněhová koule. V prvé řadě máme zodpovědnost k účastníkům řízení, nemohou čekat několik let na projednání žaloby,” řekla Šoljaková.

Absence sebereflexe

Místopředsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenka Ceplová v pondělí v souvislosti s Maxou hovořila o „absolutní absenci sebereflexe” nebo „jisté procesní bezradnosti”. Nadřízení také vytýkají Maxovi to, že jeho jediná motivace pokračovat v justici je finanční, což soudce popřel. Jen o peníze mu prý nejde.

Maxa působí na civilním úseku. Je už v důchodovém věku a pobírá penzi. Funkce soudce automaticky zaniká podle zákona koncem roku, v němž dovrší 70 let. Teoreticky by tedy Maxa mohl ještě tři roky soudit. „Práce mě baví, chci ji dělat tak, jak umím,” řekl v pondělí kárnému senátu. Připustil, že se v některých kauzách dopustil průtahů. Nejsou prý ale natolik závažné, aby bylo nutné zbavit jej taláru. Poukázal také na náročnost některých kauz. „Chci dostat možnost ty věci dokončit a s čistým štítem odejít,” doplnil Maxa.

Kárný senát může ukládat za různé prohřešky soudcům důtky, případně jim snížit plat až o 30 procent na dva roky. Krajním řešením je odvolání z funkce soudce, které znamená pro dotyčného konec působení v justici. Řádný opravný prostředek neexistuje, lze pouze podat ústavní stížnost, která nemá odkladný účinek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám