Hlavní obsah

Na Sněžce se prokopávali k zaváté poštovně. Dveře odkryli za půldruhé hodiny

– Sněžka
Právo, Vladislav Prouza

Provozovatel České poštovny na vrcholu 1603 metrů vysoké Sněžky Dalibor Blaha se úspěšně prokopal do nejvýše položené stavby v Česku. Ta byla od začátku týdne prázdná, personál ji opustil kvůli naváté pětimetrové závěji.

Foto: Blaha Dalibor, ČTK

Navátý sníh kolem poštovny na Sněžce (snímek z 11. ledna)

Článek

Blahovi pomáhal brigádník, s jehož pomocí se podařilo ve středu za půldruhé hodiny odkrýt zprvu zaváté vchodové dveře. „Nejprve jsme se museli do objektu vůbec nějak dostat. Poštovna je po několikadenní odstávce opět v plném provozu,“ ujistil Blaha.

Ve čtvrtek práce pokračovaly. Muže vyzbrojené lopatami a sněhovými hrably čeká ještě prorazit možná dvacetimetrový koridor čtyřmetrovými návějemi pro snadnější přístup víkendových hostů.

„Víkend slibuje pěkné počasí. Počítám, že pojede i lanovka, což předpokládá množství lidí, kteří se přijedou na ty masy sněhu podívat. Musíme pro ně vytvořit optimální prostor,“ doplnil Blahův otec Milan.

Personál poštovny prorážel sněhové závěje při rychlosti větru v poryvech okolo 140 kilometrů v hodině. Noc ze středy na čtvrtek Sněžku provětrala až 170kilometrovým orkánem. Během čtvrtka rychlost větru klesla na 90 kilometrů. Okolo čtvrtečního poledne už skoro nefoukalo.

Foto: Blaha Dalibor, ČTK

Navátý sníh kolem poštovny na Sněžce (snímek z 11. ledna)

„Poštovnu, kterou jsme koupili Jaroslavy Skrbkové, provozujeme osmým rokem a takovou situaci jsme tady zatím zažili pouze jednou. Tuším tak před sedmi lety,“ zavzpomínal Dalibor Blaha.

Poštovnu vyhřívá elektrické topení jištěné v případě výpadku elektřiny elektrocentrálou. Tu lze použít v případě, pokud je možné ji umístit venku. Sníh a led udělal z dřevostavby eskymácké iglů.

Vrcholová stavba z dílny architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana vyrostla na Sněžce v roce 2007. Dřevostavba přizpůsobená arktickým podmínkám nahradila původní objekt z roku 1899, který bývalá poštmistrová z Velké Úpy v 90. letech minulého století zrekonstruovala.

Nová poštovna Anežka, nazvaná podle vitráže sv. Anežky na jednom okně, nabízí stejně jako její předchůdkyně poštovní a občerstvovací služby. Spolu se sousední kaplí sv. Vavřince je nejvýše položenou stavbou v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám