Hlavní obsah

Boží Dar sevřela bílá tma, náledí zastavilo pardubickou MHD

• Aktualizováno

Sněžení komplikuje v pondělí večer dopravu na západě a severu České republiky. V Karlovarském a Ústeckém kraji navíc i mrzne. Na několika místech už uvízly kamiony a tvoří se kolony. Některé silnice v horských oblastech zůstávají po sněhové kalamitě uzavřené. Kvůli náledí se zastavil provoz na linkách městské hromadné dopravy v Pardubicích.

BEZ KOMENTÁŘE: Bílá tma na Božím DaruVideo: Policie ČR

 
Článek

Policie publikovala v pondělí večer na Twitteru video z Božího Daru s tím, že tam stále panuje špatné počasí. „Silný nárazový vítr rozfoukává napadaný sníh, jenž se mění v bílou sněhovou bouři,” uvedli policisté.

Aktuálně je v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před náledím, která se týká západu Čech a také severu Moravy a Slezska. V platnosti je také výstraha před silným větrem, která se týká většiny území České republiky. [celá zpráva]

V Karlovarském kraji zablokovala nehoda nákladního auta silnici č. 230 před Mnichovem na Chebsku. Za nehodou se tvoří kolony. Policie vyzývá řidiče, aby se úseku raději vyhnuli a řidiče nákladních aut, kteří už v koloně uvízli, aby vyčkali na příjezd silničářů.

Uvázlé kamiony zablokovaly i silnici I/13 směrem na Chomutov u Stráže nad Ohří. I tomuto úseku by se řidiči měli vyhnout. Zhoršená sjízdnost je i na dálnici D6 a silnici I/6 u Bošova, kde kvůli sněhu vozovka může klouzat.

V Krušných horách zůstávají uzavřeny všechny silnice z Božího Daru, silnice z abertamské křižovatky na Plešivec rozcestí, mezi Oldřichovem a Lužcem. Úsek mezi Stříbrnou a Bublavou byl krátce zprovozněn, kvůli stromům nebezpečně nakloněným nad vozovku ho ale silničáři opět uzavřeli. Otevřen byl úsek od jáchymovské radnice k abertamské zatáčce.

Autobusy jedoucí na Boží Dar budou od pondělního večera končit svou jízdu u jáchymovské radnice, informovala mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. „Na základě požadavku starosty města a po dohodě s dopravci budou autobusy jedoucí na Boží Dar končit kvůli stavu silnic a povětrnostním podmínkám v Jáchymově u radnice. Cestující by měl vždy upozornit řidič autobusu,” uvedla Pavlíková. Opatření platí do odvolání.

Horské oblasti se kvůli kalamitě potýkají také s výpadky elektrického proudu a částečně i telefonního signálu. Záchranáři i samosprávy v kraji vyzývají lidi, aby do hor pokud možno vůbec nejezdili.

Zastavená MHD

Kvůli náledí se v pondělí v 18:35 zastavil provoz na linkách městské hromadné dopravy v Pardubicích. Do ulic vyjely sypače, řekl dispečer Dopravního podniku města Pardubic Petr Mates. „V 18:35 byla zastavena kompletně doprava v celých Pardubicích. Všechny vozy v zastávkách, případně tam, kde zůstaly stát, pod kopcem nebo na kopci,” uvedl Mates.

Zastavení dopravy předcházelo husté sněžení. Když se sněhová vrstva ujezdila, začala namrzat a silně klouzat. Žádná nehoda autobusu či trolejbusu se nestala. „S ohledem na bezpečnost jsem si to neriskl a vydal pokyn k zastavení dopravy," uvedl dispečer. Podobný kolaps MHD v Pardubicích nepamatuje. Informaci pro cestující dopravní podnik zveřejnil na facebooku a na světelných tabulích ve městě. Tímto způsobem opět oznámí i opětovné spuštění dopravy.

Zhruba kolem 20. hodiny pardubický dopravní podnik informoval, že první uvázlé vozy se začínají rozjíždět. Upozornil však na velká zpoždění všech spojů.

V republice zůstalo bez elektřiny k 19:00 skoro 16 000 domácností. Počet odběrných míst bez proudu v distribučním území ČEZ podle mluvčí odpoledne kolísal mezi 3000 a 5000, situace se výrazně zhoršila po 17. hodině, když se počet odběrných míst bez proudu v distribučním území ČEZ zvýšil na 16 000. Další distributor, E.ON, dodávky plně obnovil.

Potíže i na Ústecku

Silný vítr a sněžení komplikují dopravu i v Ústeckém kraji. Policie dopoledne uzavřela hlavní tah z Chomutova do Německa přes Horu Sv. Šebestiána, kde kamiony zablokovaly silnici. Zavřená je také cesta u Křímova na Chomutovsku a frézy nasadili cestáři v Krušných horách. V nižších polohách komunikace namrzají.

V terénu mají silničáři veškerou techniku. Ve vyšších polohách jsou problémem sněhové jazyky, odpoledne začalo sněžit i v Ústí nad Labem a komunikace namrzají. Zledovatělá je podle informací policie vozovka také třeba na silnici I/15 při průjezdu obcí Třebívlice na Litoměřicku.

Potíže vystoupat na Moldavu na Teplicku mají i silničáři. Hasiči vyjížděli od nedělního večera k desítkám popadaných stromů, uvolněných plechů a věcí hrozících pádem.

Reklama

Výběr článků

Načítám