Hlavní obsah

Národní park Šumava kvůli počasí uzavřel výběh s jeleny

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před padajícími stromy pod tíhou sněhu varuje běžkaře i turisty Správa Národního parku Šumava. Nebezpečí platí na celém šumavském území, a park už také proto také uzavřel návštěvnické centrum s jeleny na Kvildě.

Foto: Štěpán Rosenkranz

Výběh pro jeleny na Kvildě

Článek

„Pády stromů, větví nebo zlomy špiček stromů, které už nedokážou unést tíhu těžkého sněhu, hrozí úplně na celém území národního parku. To nebezpečí je opravdu vysoké, a proto nedoporučujeme vyrážet v těchto dnech do terénu,“ vyzývá vedoucí Informační a strážní služby Adam Diviš.

Nabádá také běžkaře, aby byli opatrní a vyráželi na místa, kde nejsou lesy. „Také je třeba počítat s tím, že některé části upravovaných běžeckých stop jsou zaváté, a tudíž špatně prostupné,“ dodal Diviš.

Kvůli velké sněhové pokrývce jsou nepřístupné i některé turistické cíle. Není možné projít například Tříjezerní slať, Jezerní slať je přístupná pouze k vyhlídce a z důvodu bezpečnosti je uzavřena i Chalupská slať. Od pondělního odpoledne je veřejnosti uzavřený jelení výběh v Návštěvnickém centru Kvilda.

„Zde panuje stejné nebezpečí jako ve volném terénu, tedy vážně zde hrozí pády stromů nebo větví. Podobné je to i na přístupové cestě k výběhu s rysy. Naproti tomu výběh s vlky v Návštěvnickém centru Srní je veřejnosti stále přístupný. Ale i zde je na místě opatrnost, hlavně pří pohybu po dřevěných konstrukcích, ostatně jako všude jinde,“ vysvětlil mluvčí parku Jan Dvořák.

Sněhová nadílka způsobila omezení provozu také v zařízeních Národního parku Bavorský les, kde jsou do odvolání uzavřena návštěvnická centra Haus zur Wildnis v Ludwigstahlu a Hans-Eisenmann Haus u Neuschönau.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám