Hlavní obsah

Půdní sucho při současných srážkách pomine, ale jen v Čechách, soudí klimatolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množství srážek, ať už sněhových, nebo dešťových, které v posledních dnech skrápějí Česko, by mělo pomoci s půdním suchem. Ovšem pouze na území Čech, na Moravě deficit zůstane. Předpokládá to bioklimatolog z týmu projektu InterSucho Miroslav Trnka. Pršet či sněžit by mělo i v následujících dnech.

Záznam: Sněhové zpravodajství 10.1.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pokud na Moravě nespadne výrazně nadprůměrné množství srážek do konce března, bude jaro začínat s velmi nepříjemným deficitem půdní vláhy, což po předchozích suchých letech může být pro zemědělce a přírodu obecně velkým problémem. Trnka to řekl na konferenci k suchu v Brně.

Při půdním suchu chybí voda v půdě v hloubce až do jednoho metru. Podle hydrologů stále přetrvává tzv. hydrologické sucho, čili nedostatek vody v řekách a nádržích.

Situace se sice se srážkami zlepšila, mnohde jsou ale průtoky pod 25 procenty průměru. Jde především o řeky v povodí Moravy, uvedl ředitel pro správu povodí této řeky Antoním Tůma.

Foto: Intersucho

Do jaké míry vlhké počasí minulého a současného týdne dokáže zlepšit zásoby podzemních vod, neumí Trnka odhadnout. Hydrologové však koncem loňského roku uváděli, že by bylo potřeba, aby srážky byly četné a dlouhodobé, aby se léta kumulovaný deficit zmírnil. "Jisté je, že pokud se nasytí povodí na horních tocích, lze očekávat částečné dosycení i níže," řekl Trnka.

Podle Tůmy se nyní daří na jižní Moravě doplňovat některé nádrže, které hrají roli i v zásobování obyvatel vodou, například Vranov a Vír. "Na Vranov nyní přitéká 20 metrů krychlových za vteřinu, předtím to byl jeden kubík," řekl Tůma. A zdůraznil, že nádrže jsou klíčové pro zásobování obyvatel, je na ně připojena polovina obyvatel republiky.

V posledních dnech sněžilo a pršelo prakticky na celém území, nejvíce srážek za posledních 24 hodin spadlo na Liberecku, na Šumavě, ve Středních Čechách a na Vysočině. Někde to bylo až 20 milimetrů. Naopak na střední Moravě srážek příliš nebylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám