Hlavní obsah

Bulovka zahájila provoz urgentního příjmu v hodnotě 59 milionů

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nemocnice Na Bulovce k novému roku zahájila provoz samostatného oddělení urgentního příjmu, které patří k nemodernějším pracovištím svého druhu v Česku. Stálo necelých 59 milionů korun a za pár dní své existence obsloužilo přes sedmdesát pacientů.

Bulovka zahájila provoz urgentního příjmu v hodnotě 59 milionůVideo: Novinky

 
Článek

Urgentní příjem tvoří hlavní bránu nemocnice pro záchranou službu a pro pacienta, který je v závažném nebo kritickém stavu. „Pacienta si převezmeme rovnou od záchranné služby, zkontrolujeme ho a okamžitě monitorujeme. Lékař nadále zhodnotí, co vše bude potřeba udělat, tedy jaká vyšetření, zda laboratorní či rentgenové. Někdy je potřeba okamžitě provézt i určitý zákrok,“ vysvětlil Novinkám provoz Svatopluk Žáček, vedoucí oddělení urgentního příjmu.

Kapacita pracoviště je sedm plně monitorovaných lůžek pro intenzivní i resuscitační péči, na třech lůžkách s možností umělé plicní ventilace. K dispozici je také jedno lůžko, které splňuje všechny požadavky na hygienicko-epidemiologický režim potenciálně infekčního pacienta.

Součástí prostor je plně vybavený operační sál s možností provedení jakéhokoliv výkonu směřujícího k záchraně života pacienta - moderní laparoskopická věž, přístroj na rekuperaci krevních ztrát, anesteziologické zázemí atd.

Toto oddělení nefunguje pro interní pacienty nemocnice. „Je třeba si uvědomit, že díky spádové oblasti k nám ročně jezdí řekněme 28 000 sanitních vozů. Je to dáno i tím, že například ve Středočeském kraji podstatná část nemocnic provoz uzavírá, tudíž se náš spád neustále zvětšuje. Vzhledem k tomu, kolik závažných případů sem jezdí, bylo potřeba mít centrální místo, kde dostanou pacienti tu nejlepší péči,“ vysvětlil důvod vzniku urgentního příjmu ředitel Jan Kvaček s tím, že výstavba trvala 1,5 roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám