Hlavní obsah

Policie chce na vyšetřování Čapího hnízda další čtyři měsíce

Vyšetřovatelé kauzy údajného dotačního podvodu pro farmu Čapí hnízdo požádali o další prodloužení lhůty pro vyšetřování do 30. dubna 2019. V pondělí o tom informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Lhůta měla vypršet 31. prosince, zda bude prodloužena, bude jasné v příštích dnech.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

„Policejní orgán dne 21. prosince 2018 písemně státnímu zástupci zdůvodnil, proč nebylo možné vyšetřování (kauzy Čapí hnízdo) skončit, jaké úkony je třeba ještě provést a po jakou dobu bude vyšetřování pokračovat, tj. do 30. dubna 2019,“ uvedl Cimbala.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který má případ na starosti, se podle Cimbaly k prodloužení lhůty vyjádří v rámci následující prověrky práce policistů, kteří kauzu vyšetřují. Další informace podle mluvčího nelze poskytnout. Šaroch, který čelil kritice vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, že nepostupuje při dozoru dostatečně důrazně a efektivně, nicméně už zhruba v polovině prosince uvedl, že se dá předpokládat, že lhůta pro vyšetřování kauzy bude znovu prodloužena.

V kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo čelí stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) i někteří členové jeho rodiny. První obvinění v případu padlo už v září 2017. Mezi stíhanými je i premiérův syn Andrej Babiš mladší, který pobývá ve Švýcarsku. Čeká se na znalecký posudek, zda jeho zdravotní stav umožňuje trestní stíhání. Podle premiéra trpí schizofrenií. [celá zpráva]

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která před několika týdny spornou dotaci státu vrátila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám