Hlavní obsah

Metan je extrémně výbušný, exploze mívá fatální následky

Společnost OKD odmítla nařčení, že čidla měřící množství metanu v dole ČSM na Karvinsku byla zakrytá či nefunkční. Podle mluvčího České báňské správy Bohuslava Machka existuje několik způsobů, jak se mohl metan ve vysoké koncentraci v dole nahromadit. Jedním z nich je uvolnění velkého množství uhlí, nebo otevření dutiny, v níž byl plyn nahromaděn.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Lidé přicházeli 21. prosince 2018 uctít památku horníků z Dolu ČSM na Karvinsku, kteří předešlého dne zahynuli při výbuchu metanu. Oživot přišlo třináct havířů, z toho dvanáct Poláků.

Článek

Vysoké koncentrace metanu ve čtvrtek odpoledne, kdy k výbuchu plynu došlo, čidla nehlásila. Při explozi zemřelo 13 lidí. V dole stále hoří, teplota je kolem 200 stupňů Celsia. Do dolu pumpují dusík a staví zábrany, aby oheň uhasili.

Důlní plyny včetně metanu vznikají v pórech tím, jak se rašelina mění na hnědé a posléze na černé uhlí. „Uhlí je velmi silným sorbentem a dovede ve svých pórech uchovat plyny řadu milionů let," vysvětlil Juraj Franců z České geologické služby.

Plyn se puklinami může v podzemí šířit, pokud se v koncentraci čtyř až 15 procent smíchá se vzduchem, stačí jen malá jiskra a vybuchne. Fatální následky mívá velmi rychlé ohřátí okolního vzduchu na stovky stupňů Celsia.

V některých dolech mohou tyto plynu unikat z podzemí do atmosféry, protože plyn je lehký stoupá, proto nejsou horníkům tolik nebezpečné. Ostravsko-karvinský revír ale geologicky toto neumožňuje a plyn se proto drží pod zemí. Z podzemí se musí odčerpávat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v Dole ČSM Stonava zemřelo 13 horníkůVideo: AP

Množství metanu v dolech se proto sleduje čidly. Ovšem v pátek se objevilo několik nařčení, že čidla ne vždy plní svou funkci. Otec jednoho z mrtvých horníků Zbigniew Kaczmarek řekl, že čidla se přelepují fólií, protože by se pak kvůli vyšším koncentracím metanu musela přerušovat těžba. To mluvčí OKD Ivo Čelechovský odmítl.

Nadace OKD ve spolupráci s těžařskou firmou OKD zřídily u České spořitelny speciální účet pro zasílání finančních darů, jehož výtěžek bude rozdělen postiženým rodinám z důlního neštěstí na Dole ČSM Sever. Číslo účtu je 342342342/0800
Finanční dary určené postiženým sirotkům z těchto rodin bude přijímat i Spolek svatá Barbora. Číslo účtu je 1657156389/0800.

Jiný horník v pátek ČTK řekl, že čidla se instalují hlavně u země, kde jsou koncentrace nižší. Metan je lehčí než vzduch a drží se nahoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám