Hlavní obsah

ČR a Francie pořádají po světě snídaně s disidenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko a Francie v úterý společně pořádají na různých místech světa snídaně s místními bojovníky za lidská práva a demokracii. Akce se koná při příležitosti 30. výročí snídaně někdejšího francouzského prezidenta Françoise Mitterranda s československými disidenty.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (třetí zleva) a francouzský velvyslanec Roland Galharague (třetí zprava) u stolu s disidenty při snídani 11. prosince v Praze

Článek

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je cílem akce podpořit disidenty v nesvobodných zemích. Petříček připomněl, že snídaně Mitterranda s disidenty podpořila československou opozici proti komunistickému režimu a přispěla k sametové revoluci v roce 1989.

„Vyjádření podpory lidem hájícím lidská práva a svobodu zůstává stejně důležité dnes, vědomí vlastní historické zkušenosti nás k tomu zavazuje,“ řekl ministr.

Za nejvhodnější připomínku snídaně Mitterranda s disidenty proto považuje nadále podporovat bojovníky za lidská práva a za svobodu ve světě. Česko a Francie proto společně pořádají na svých zastupitelských úřadech snídaně obdobné té z roku 1988.

Kritika od účastníka původního setkání

Na francouzské velvyslanectví v Praze dorazili disidenti z Běloruska, Ázerbájdžánu, Barmy, Vietnamu či Kuby. Snídaně s místními disidenty se uskuteční na ambasádách Česka nebo Francie v Arménii, v Barmě, v Moldavsku, v Rusku nebo na Kubě.

„Nabízíme naši podporu do míst, kde jsou lidé za svobodné vyjadřování názorů či kritiku vlády stále vězněni nebo pronásledováni,“ řekl Petříček.

Snídaně s Mitterrandem
François Mitterrand při návštěvě komunistického Československa v roce 1988 posnídal s českými disidenty a signatáři Charty 77. Setkání 9. prosince 1988 se na francouzské ambasádě účastnili Václav Havel, Karel Srp, Rudolf Battěk, Jiří Dienstbier, Petr Uhl a další. Snídaně byla původně plánována na tři čtvrtě hodiny, protáhla se však na hodinu a půl a následně se stala symbolem rostoucího významu protikomunistické opozice v ČSSR a bývá považována za její uznání vysokým evropským politikem.

Ministr uvedl, že úterní akce je součástí politiky na ochranu lidských práv, kterou Česko považuje za důležitou součást své zahraniční politiky. Kromě toho ministerstvo na příští rok vyčlenilo peníze ze svého rozpočtu na podporu občanské společnosti a svobodných médií v zemích, kde jsou lidská práva porušována.

Úterní snídaně s disidenty kritizoval účastník akce z roku 1988 Karel Srp. Podle něj francouzská ambasáda i ministerstvo zahraničí parazitují na práci svých předchůdců.

Reklama

Výběr článků

Načítám