Hlavní obsah

Testy u pacienta na Bulovce nepotvrdily nákazu nebezpečným virem

Novinky, jas
Aktualizováno

Kvůli podezření na nakažlivou chorobu MERS byl ve středu do pražské Nemocnice Na Bulovce převezen pacient z Ostravy. Testy ve čtvrtek odpoledne ukázaly, že muž onemocněním netrpí.

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz pacienta z ostravské nemocniceVideo: HZS MSK

 
Článek

Podle serveru Blesk, který na případ upozornil, je pacientem muž, jenž se vrátil z Blízkého východu. Server uvedl, že u pacienta bylo podezření na virové onemocnění SARS. To způsobuje stejný koronavirus jako MERS. Podle informací ČTK muž pobýval v Jordánsku.

Mluvčí nemocnice Filip Řepa odpoledne Novinkám potvrdil, že pacient je ve stabilizovaném stavu, s lékaři komunikuje a podstoupil testy, které měly potvrdit či vyvrátit podezření na nákazu.

Pacient byl nejprve hospitalizován na oddělení pro vysoce nakažlivé nemoci, když se podezření vyvrátilo, byl přeložen na běžné oddělení infekční kliniky.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Přípravy na převoz pacienta z Ostravy do Prahy

Infekce MERS se objevila poprvé v oblasti Blízkého východu v roce 2012. V Česku bylo už několik podezřelých případů, žádný se nepotvrdil. Stejně jako onemocnění SARS jej způsobuje koronavirus. Začíná nachlazením, postupně ale přejde v zápal plic, pacientovi posléze selhávají ledviny. Má vyšší úmrtnost než nákaza SARS.

Foto: Novinky.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám