Hlavní obsah

Na víkend se oteplí a bude vydatně pršet. Hory zasype až 30 centimetrů sněhu

Počasí v České republice bude v následujících dnech ovlivňovat teplá fronta, která přinese výrazné oteplení a vydatné srážky. Ty budou v nížinách dešťové, na horách bude ale sněžit. Napadnout má až 30 centimetrů sněhu, který může být základem pro lyžařskou sezonu, neboť v příštím týdnu se ochladí a mráz bude na horách celodenní. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ve čtvrtek odpoledne se budou teploty zpočátku držet ještě poměrně nízko, a to mezi -1 a 3 stupni, ale s přechodem fronty se bude navečer oteplovat. Večer by například v Praze mělo být až 7 stupňů,“ uvedla Honsová.

Páteční ráno bude na západě území velmi teplé s hodnotami mezi 7 a 3 stupni, na východě to budou 2 až -2 stupně. „V pátek to rozhodně bude na deštník,“ upozornila Honsová s tím, že po většinu dne bude zataženo s deštěm. Na Moravě a ve Slezsku se mohou zpočátku dne ještě vyskytnout srážky mrznoucí. V Čechách teploty vystoupí na 7 až 11, na východě se budou držet jen kolem 4 stupňů.

O víkendu budou přes Českou republiku přecházet jednotlivé frontální systémy, srážek bude hodně. Na horách budou sněhové, na vrcholcích napadne až 30 centimetrů sněhu. V nížinách musíme opět počítat s deštníkem.

V sobotu na většině území bude zataženo až oblačno s deštěm, na horách se sněžením. Ráno zůstane teplé s teplotami mezi 6 a 2 stupni, odpoledne budou teploměry ukazovat mezi 4 a 8 stupni, ale vítr bude pocitovou teplotu snižovat. Na horách se budou vytvářet sněhové jazyky.

Neděle by měla být na srážky ještě vydatnější. Bude zataženo s deštěm, který bude trvalý. V Jizerských horách, Krkonoších a Orlických horách se čeká vydatné sněžení. Ráno teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, odpoledne vyšplhají na 5 až 9.

Od pondělí k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu, který přinese sněžení do nižších poloh. Ráno se budou teploty pohybovat mezi 0 a -4 stupni, odpoledne pak mezi 0 a 4 stupni. Bude oblačno se sněhovými přeháňkami, které budou přechodně v nížinách během dne i smíšené.

V dalších dnech příštího týdne se bude dál ochlazovat. Na horách budou teploty pod nulou i během dne, budou tak dobré podmínky pro zasněžování sjezdovek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám