Hlavní obsah

ČSSD se po Zemanově kritice postavila za Petříčka

Grémium ČSSD se v pátek postavilo za ministra zahraničí Tomáše Petříčka, jehož ve čtvrtek kritizoval prezident Miloš Zeman. Hlava státu míní, že ministr dělá chyby a není profesionální.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

Vedení ČSSD se proti kritice ohradilo. „Politické grémium ČSSD konstatuje, že ministerstvo zahraničních věcí pod vedením Tomáše Petříčka naplňuje dlouhodobou koncepci naší zahraniční politiky, hájí zájmy České republiky a udržuje naši zahraničněpolitickou orientaci,” uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček na Twitteru.

Podle Zemana ministr před nedávnem snížil úroveň několika českých ambasád. [celá zpráva] Hamáček už dříve řekl ČTK, že kritiku Hradu pokládá za bouři ve sklenici vody.

„To, k čemu došlo, je technické opatření, které se týká odměňování diplomatů. Prostě některé ambasády měly stanoveny vyšší odměny než některé jiné. Teď dochází k redukci počtu těch ambasád tak, abychom mohli otevřít další. Na vztahu k Maďarku, Turecku či Ukrajině se nic nemění,” řekl.

Ministerstvo v pátek osvětlilo, proč u ambasád čtyř zemí došlo ke zrušení kategorie „nejvyšší důležitosti”. Označilo to za interní organizační krok, který nemá jakékoliv diplomatické dopady. Jeho cílem byla především úspora finančních prostředků. Petříček se nabídl, že to prezidentovi rád vysvětlí. [celá zpráva]

Zeman uvedl, že se ze tento krok omluví maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, který v pátek přijel do ČR na oficiální návštěvu.

Petříčka v pátek kritizovali i komunisté.

Reklama

Související články

Zeman jmenoval Petříčka ministrem zahraničí

Prezident Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě jmenoval Tomáše Petříčka (ČSSD) ministrem zahraničních věcí. Dosud byl vedením resortu pověřen vicepremiér...

Výběr článků

Načítám