Hlavní obsah

Takhle se třídí vánoční balíčky pro vojáky na misích. Ne všechno projde

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Vojáci jsou na misích neustále vytížení a odloučení od svých rodin. A to i přes vánoční svátky, kdy nemohou trávit čas s rodinou u vánočního stromečku. Proto dostávají nejen od blízkých, ale i od armády a široké veřejnosti vánoční balíčky. Kamera Novinek se byla podívat do takzvané balírny a nahlédla tak do útrob překvapení pro vojáky.

Takhle se třídí vánoční balíčky pro vojáky na misích. Ne všechno projde Video: Novinky

 
Článek

Historie „care packages“ sahá až do období druhé světové války. Už tehdy mohli lidé západním spojencům posílat balíčky, dopisy i věci, které neměli běžně k dispozici.

V České republice se tento způsob podpory obnovil poměrně nedávno. A těší se velkému zájmu. Jako vhodné dárky armáda zmiňuje ručně psané dopisy, či obrázky vyjadřující podporu, české časopisy, filmy, knihy a podobně.

Dále také trvanlivé potraviny vhodné do terénu jako například sušené maso, energetické tyčinky, sušenky. Není však vhodné posílat věci, které se mohou cestou zkazit, nebo rozbít. Dárky se totiž dostanou k vojákům často dva a tři týdny poté, co je pošlete.

Foto: Novinky

Vánoční cukroví nemůže v téměř žádném balíčku chybět.

Do projektu se zapojila facebooková skupina „Podporujeme vojáky AČR“, kde se nachází návody, jak dárky vojákům poslat, co si přejí nebo potřebné adresy.

S touto stránkou armáda spolupracuje již třetím rokem. Založila ji Michaela Friel, která žije v Americe a jejíž manžel je americký voják. V současnosti má skupina přes 4 880 členů a neustále se rozrůstá.

„Rádi bychom potěšili vojáky především před Vánoci, protože víme, že je to těžká doba, kterou tráví mimo domov bez své rodiny. Snažíme se je potěšit právě prostřednictvím balíčků. Ty posílá především veřejnost, jednotliví lidé a v balíčcích jsou sladkosti, časopisy a spousta dalších věcí,“ popsala iniciativu členka skupiny Lenka Rožánková.

O balení dárků se stará Centrum zabezpečení zahraničních operací a mimořádných stavů. Vojákům se posílají tři druhy balíčků: ty které zajišťuje armáda pro každého vojáka v zahraničí, balíčky od rodinných příslušníků a také takzvané no-name balíčky, které může poslat každý právě prostřednictvím facebookové inciativy „Podporujeme vojáky AČR“.

Ženské versus pánské balíčky

„Když posílá balíček cizí no-name dárce, tak velmi chytře přemýšlí, co by mohl poslat. Takže máme zkušenost s takzvanými dámskými balíčky, což jsou balíčky naplněny zbožím typu kosmetika dámská, pro ženy. Dále naopak pánské balíčky, kde je třeba kniha, detektivka, různé maličkosti.

Pokud posílají balíčky děti se škol, vyrábějí různé obrázky, výrobky a toto si myslím, že naši vojáci velmi ocení, obzvlášť v předvánoční době,“ popsala obsah dárků podplukovnice Radka Martykánová, náčelnice Centra zabezpečení zahraničních operací a mimořádných stavů Pardubice.

Nejedná se však jen o vánoční akci, dárky se posílají i v jiných obdobích roku. Větší množství dárku se posílá například také v době Velikonoc.

Mikrovlnku na misi

Armáda se občas setkává i s bizarními nápady na dárky, jako například mikrovlnkou, o níž si dárci mysleli, že se vojákům bude hodit. Vojáci jsou ale dobře vybaveni, proto podobné dárky nepotřebují, a navíc by se přístroj ani nikam na misi nevešel.

Obsah balíčků je přísně střežen a armáda se snaží dárcům přesně vysvětlit co mají balíčky obsahovat a jak mají vypadat. Kuriozity se proto daří eliminovat a většina balíčků je tak standardních. Obsah pak prochází přísnou kontrolou, jak rentgenem, tak přísným okem veterináře, a proto neprojde nic nežádoucího.

„V současné době máme v zahraničních operacích nasazeno více než 500 vojáků a věřte, že každý voják dostane svůj balíček, protože se balíčků posílá víc, než je nasazených vojáků. Ke každému se dostane nějaký malý dáreček,“ shrnula podplukovnice Radka Martykánová

Reklama

Výběr článků

Načítám