Hlavní obsah

Mrazivé ráno: Teploty padaly až k -20 stupňům

Česko se ve středu probudilo do třeskutého mrazu, teploty padaly na celém území hluboko pod nulu. Nejchladněji bylo na Šumavě, kde teplotní pokles podpořila sněhová pokrývka, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší mráz zaznamenala stanice na Horské Kvildě, kde v 7:00 naměřili rovných 20 stupňů pod nulou. Stanice Jizerka v Jizerských horách hlásí -14 stupňů, tam se přitom jedná o holomráz, protože tam v posledních dnech na rozdíl od jihu Čech nesněžilo.

V Žatci a Stráži pod Ralskem bylo -10 stupňů, v Krásném Údolí na Karlovarsku -9, Praha-Ruzyně či Liberec naměřily -8 stupňů.

„Proudí k nám studený vzduch od severovýchodu až východu. Navíc panuje velmi malá oblačnost. To jsou dva hlavní faktory, které způsobily toto ochlazení,“ vysvětlila Honsová.

Ještě větší zima podle ní bude ve čtvrtek ráno, neboť studené proudění bude pokračovat a oblačnosti bude ještě méně. „Noc by měla být jasná nebo skoro jasná s mrznoucími mlhami. Při vyjasnění budou teploty klesat k -9 až -13 stupňům. V horských oblastech to bude -15 a na sněhové pokrývce až -20 stupňů,“ uvedla.

Ve čtvrtek odpoledne bude také hrozit mrznoucí mrholení, které může zkomplikovat dopravu. Navíc do horských oblastí přijde zřejmě silný vítr dosahující intenzity vichřice. „Pocitová teplota v horských oblastech tak bude ještě nižší,“ upozornila Honsová.

Podle ní je ovšem potřeba počítat s tím, že nás čekají obrovské teplotní skoky, na Mikuláše by totiž mělo být až 12 stupňů nad nulou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám